ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА РОДИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ У ВЕЗИ СА КОВИДОМ 19

На новонасталу ситуацију социјалне изолације и ограниченог кретања у време трајања епидемије Ковид-19 осетљиви су сви, поготово родитељи и деца. Деца имају право да знају истину о ономе што се дешава. Истовремено, одрасли имају дилему како да приступе дечјим питањима.
На овој страници можете наћи материјале који нуде идеје како разговарати са децом, које информације им дати, на који начин, како одговарати на њихова питања, како им објаснити шта је Корона вирус.

Овде можете пронаћи важне информације у вези са корона вирусом:


– званични сајт за Ковид -19
https://covid19.rs/

– сајт са телефонима епидемиолошких служби за информације о Ковид -19
http://www.zdravlje.gov.rs/vest/346442/ministarstvo-zdravlja-uvelo-dodatne-telefone-epidemioloskih-sluzbi-za-informacije-o-covid-19.php

У сусрет новим изазовима - подршка родитељима и практичарима у предшколским установама поводом отварања објеката за пријем уписане деце

За сигурно окружење деце, посебно је важна сигурност одраслих и грађење односа узајамне подршке и поверења у колективу и са породицом. Важно је подржати код деце осећање сигурности, која проистиче из односа поверења и предвидљивости. Дете ће се осећати сигурно у средини у којој се осећа уклопљено и усклађено са другима, у којој су правила позната, јасна и доследна.
Тим стручних сарадника ПУ „Наше дете“ из Шапца је припремио кратко упутство о спровођењу мера превенције, заштите и сузбијања ширења епидемије Ковид19.
 
Тим стручних сарадника ПУ „Чукарица“ је уприличио кратак подсетник у вези са припремом детета за боравак у вртићу.
 
 
Јелица Гагић и Катарина Ђурић, стручни сарадници ПУ „Чукарица“ подржавају практичаре у предшколским установама у припреми за почетак рада вртића.
 

Како са децом разговарати о корона вирусу

Овде, уз помоћ кратких и једноставних савета стручњака у форми сликовнице коју можете читати заједно са дететом (Институт за ментално здравље) и приче у сликама (Н. Ловринчевић, психолог), имате предлоге како деци објаснити шта је вирус и како се заштитити од болести.

https://imh.org.rs/publikacije-2/

Како разговарати са децом у кризној ситуацији

Савети стручњака (Институт за ментално здравље; Уницеф), како да дилеме и изазове које имамо као родитељи/старатељи у овој свима новој ситуацији покушамо да превазиђемо, како да деци пружимо подршку и заштиту.
Рауговор са децом о корона вирусу – ПДФ

Како разговарати са дететом о пандемији новог корона вируса Ковид 19 – ПДФ

Дечји психолози одговарају на ваша питања и дилеме

Секција предшколских психолога Друштва психолога Србије пружа волонтерску психолошку подршку родитељима деце предшколског узраста:
http://dps.org.rs/83-centar-za-primenjenu-psihologiju/1324-savetovaliste-za-roditelje-dece-predskolskog-uzrasta
За подршку, сва питања и дилеме везане за вашу децу можете контактирати искусне дечје психологе у следећим terminima