ХАЈДЕ ДА СЕ ИГРАМО - намењено деци и родитељима

За дете, игра је суштински део живота, основни начин на који упознаје свет, упознаје себе и гради односе са другим људима. Када се играмо, било да смо деца или одрасли, активни смо и креативни, упознајемо свет на другачији начин, стварамо нешто ново, неочекивано, необично, осећамо се моћно и – што је најважније – осећамо се добро. Заједничка игра је најбоља прилика да поручимо и да искусимо да смо ту једни за друге – да једни другима помогнемо, да се подржимо и једни друге инспиришемо, али и да се заједно суочимо са непознатим и неизвесним. Зато, хајде да се играмо!
Сваки (заједнички) тренутак је важан“
Наизглед једноставне активности као што су различите игре или читање, могу носити вишеструке бенефите ако их оживимо и проживимо заједно. Нешто више о томе можете сазнати из кратких УНИЦЕФ филмова које прилажемо:
Пусти видео запис
Пусти видео запис
Пусти видео запис

Један дан у породици“ – о значају рутина и ритуала

Ванредне околности утичу на промене у навикама и животном стилу свих нас, одраслих и деце једнако. Како бисмо очували осећај сигурности и контроле у тренутној ситуацији, важно је да успоставимо рутине и ритуале који ће нам олакшати свакодневно функционисање.
О значају рутина и ритуала, као и могућим идејама да их успоставите, можете прочитати у сликовници коју нам је приредила Катарина Ђурић, стручни сарадник из ПУ Чукарица. веза ка линку

„Само је један период живота са толико отворених могућности, у коме човек са толико енергије, истрајности и ентузијазма овладава и развија сложене капацитете од којих ће зависити његове будуће могућности, његова личност и успешност функционисања у даљем животу. Тај период је предшколски узраст.“ (Године узлета – основе програма предшколског васпитања и образовања)

Нешто више о томе како учи дете можете сазнати кроз сликовницу за родитеље и васпитаче:
Књига:Како деца уче?
 https://www.storyjumper.com/book/read/82369055/5ea840806c381#

„Бајка за малу и велику децу“

Послушајте (и погледајте) бајку о једном посебном меди који свира клавир, а коју нам је припремила музички педагог Мира Ракић из предшколске установе „Нада Наумовић“ у Крагујевцу. Ова бајка испричана је не само речима, већ и музиком – можда вас подстакне да направите неке своје инструменте и засвирате и ви са медом!
Идеје за прављење инструмената можете пронаћи у „Ризници“ коју су припремили студенти педагогије, а бајку о меди можете погледати на линку у прилогу:
Прилог:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3337534246279461&id=100000687540793?sfnsn=mo& d=n&vh=i

На прагу школе

Ако Вас брине предстојећи полазак детета у школу и питате се да ли је, услед тренутне ситуације и периода изолације, дете пропустило нешто од „драгоцених припрема“, прочитајте текст васпитачице Слободанке Матић, председник Савеза васпитача Србије, у ком ћете на једноставан начин сазнати шта је најважније да дете зна, уме и може када ступи међ школске клупе.
Преузмите текст овде.

Текст под називом Заједно се играмо и спремамо за школу стручног сарадника- педагога Славице Илић из ПУ „Чукарица“ погледајте овде.

Будите са својим дететом

У овом дугом периоду изолације кроз који пролазимо заједно, текст Јасмине Кукић, педагога из предшколске установе „Наша радост“ из Суботице, подсетиће нас оног што је суштински најважније за добробит нашег детета и наше породице уопште. Текст можете преузети овде.

Кроз игру и активност за солидарност

Васпитачи вртића „Веверица“ предшколске установе „Радосно детињство“ из Новог Сада су иницирали грађење подржавајућих односа како у породици, тако и између вртића и породице, а затим  породице и локалне заједнице. Више о активном учешћу деце, васпитача и родитеља сазнајте овде.

Физичке активности са децом код куће

Инспирацију за физичке активности са децом у кућним условима пронађите на линку:

https://wetransfer.com/downloads/

„Ризница игара“

Студенти четврте године педагогије и наставници Катедре за предшколску педагогију  Филозофског факултета Универзитета у Београду, у сарадљи са Сектором за предшколско и основно образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја креирали су „Ризницу игара“, са предлозима игара које деца и родитељи у тренутној ситуацији могу играти код куће. „Ризница“ може послужити и васпитачима да предложе нове игре породицама, као и да заједно са њима створе нове, јединствене ризнице на нивоу својих васпитних група. Надамо се да ћете међу бројним предлозима пронаћи игре које ће вас инспирисати и помоћи вам да стварате драгоцена заједничка искуства!

Сензорна табла – „Откривалица“

Land-art

Са Александром Вујичић, стручним сарадником за ликовно из предшколске установе „Дечја радост“ из Ћуприје, откријте тајне технике land-art, којом се дуго већ служе велики уметници – а то врло једноставно можете учинити и ви.

Животно-практичне ситуације

Шта подразумевамо под животно-практичним ситуацијама и зашто су оне важне за дете? На који начин су медицинске сестре-васпитачи ПУ „Др Сима Милошевић“ пружале подршку деци и родитељима у периоду кућне изолације сазнајте овде.

„Потрага за инспирацијом“

Некада различити предлози игара нису довољни – почну да нам личе једни на друге и као да ни нас ни децу ништа више не инспирише. Тада је потребно потражити инспирацију на неком новом месту и осмислити неке своје нове светове и игре. За богату игру важни су богати доживљаји и богата искуства – а ево и предлога где их на интернету можемо потражити и како на њима можемо развијати игру.

Књиге

Можете пронаћи бројне бесплатне књиге и сликовнице у електронском формату на следећим интернет страницама:
Народна библиотека Србије:
веза ка линку
Мала библиотека:
веза ка линку
Аудио књиге:
веза ка линку
Бројни јунаци и заплети које срећемо и упознајемо у књигама инспиришу нас да маштамо и стварамо неке своје заплете и јунаке које можемо оживети у игри. Подстакните дете да машта и да се испроба – глумите гласове док читате, уђите у улогу неког хероја и истражите заједно до каквих вас нових прича заједничка игра може довести.
  • Музеји

На интернету је отворена могућност да „посетите“ различите музеје у земљи и иностранству. Неки музеји нуде интерактивне туре, док на сајтовима других можете погледати фотографије експоната. Неки од музеја у које можете заједно да завирите у потрази за инспирацијом су:
Народни музеј:
веза ка линку
Бостонски музеј за децу:
веза ка лину
Славни светски музеји:
веза ка линку
Нека вам уметничка дела и историјски артефакти буду инспирација да стварате своју уметност – цртате, правите фигурице од теста и скулптуре од различитих свакодневних предмета
  • Свемир

Да ли сте знали да од куће можемо истражити чак и свемир? Неки од сајтова који вам могу помоћи у томе су:
За откривање Соларног система:
https://www.solarsystemscope.com/
За откривање планете Марс:
https://accessmars.withgoogle.com/
За откривање различитих мистерија Свемира:
https://www.nasa.gov/kidsclub/index.html
Ако са свог прозора или терасе можете видети ноћно небо, можете направити своје звездане мапе, наравити двоглед или телеском и трагати за сазвежђима, или једноставно – маштати под звездама.

Предст аве

Отворену понуду представа за дечју публику у региону можете пронаћи на интернет страницама:
Позоришта младих:
веза ка линку
Луткарског позоришта „Пиникио“:
веза ка линку
Градског позоришта у Подгорици:
веза ка линку
Можда вас представе које одгледате инспиришу да и сами направите своје позориште у кући – било луткарско или позориште сенки, са импровизованим параваном од две столице и пребаченог чаршафа, или позориште са „живим глумцима“ – правећи костиме, реквизите и сценографије од различитих комада одеће и предмета које имате у дому.
  • Музички догађаји

Понуду квалитетног и упечатљивог, можда другачијег музичког садржаја од оног који са децом обично слушате – како намењеног искључиво деци, тако и намењеног свима – можете пронаћи на интернет страницама:
Београдске филхармоније:
веза ка линку
Берлинске филхармоније:
веза ка линку
Метрополитен опере:
веза ка лину
Зашто не бисте музицирали и сами? Пробајте да направите необичне инструменте од различитих материјала које имате у кући, или једноставно певајте заједно уз вашу омиљену или неку нову музику.

Живот ињски свет

Путем интернета можете посетити и различите зоолошке вртове, а на сајту Београд за децу може се наћи део богате понуде:
http://beogradzadecu.com/posetit-zoo-vrt-virtuelne-ture/
Ако истражујете животиње заједно, немојте остати само на погледу – упознајте их боље! Правећи скице, маске или костиме упознајте боље њихову грађу и боје, окушајте се у опонашању њихових кретања и звукова, покушајте да направите макету њиховог животног окружења и осмислите различите игре глумећи своје омиљене животиње!