27. септембар. 2018

Могућности повећања капацитета и квалитета предшколског васпитања и образовања – разговори са јединицама локалних самоуправа

Као део редовних активности у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја су започели састанке са представницима локалних самоуправа у циљу идентификације могућности за унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања и повећања обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем. На разговоре су позвани представници локалних самоуправа које се налазе међу првих 35 на ранг листи градова и општина, која је припремљена за потребе пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

У периоду од 24. до 26. септембра су одржани састанци са представницима градских и општинских управа Новог Пазара, Тутина, Лознице, Лесковца, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Алексинца, Смедерева и београдских општина Палилула, Звездара, Вождовац и Земун.

Представницима локалних самоуправа је представљен пројекат, детаљно по свакој од пројектом предвиђених компоненти. Највише пажње је посвећено могућностима адаптације постојећих објеката доступних у јединицама локалне самоуправе који би могли бити пренамењени за потребе реализације програма предшколског васпитања и образовања, с циљем повећања обухвата деце и унапређивања квалитета предшколског васпитања и образовања. У наредним недељама представници јединица локалне самоуправе ће Министарству доставити податке неопходне за наставак реализације пројекта.

Иницијални састанци са представницима јединица локалних самоуправа ће се наставити и у наредним данима, а поред градоначелника или заменика градоначелника, односно председника или заменика председника општина на састанке се позивају и директори предшколских установа, начелници одељења друштвених делатности и других служби локалне самоуправе у чијој надлежности су локалне политике бриге о деци и породици.