11. март. 2020

ЈОШ 14 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ДОБИЛО БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА

У склопу Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у другом циклусу доделе грантова, додељена су финансијска средства од скоро 74 милиона динара за пројекте још 14 јединица локалних самоуправа: Бела Паланка, Владимирци, Врање/Врањска Бања, Велика Плана, Житорађа, Крупањ, Књажевац, Оџаци, Пријепоље, Рума, Смедеревска Паланка, Сомбор, Тител, Чачак.

Грантови се уручују са циљем унапређења доступности, квалитета и услова предшколског васпитања и образовања. Финансирањем и имплементацијом ових пројеката биће обезбеђена значајна добит за сву децу рођења 0 до 6,5 година, са фокусом на оне из осетљивих група.

Како се средства могу искористити на добар начин, показала је општина Шид, једна од 20 локалних самоуправа у Србији којој је додељен грант у првом кругу. Захваљујући залагању и раду Канцеларије за локални економски развој и ПУ „Јелица Станивуковић-Шиља“ ту су и први резултати- општина Шид добила је возило за превоз деце која се налазе у сеоским срединама и руралним подручјима. На тај начин  малишани ће моћи да активно учествују у културним и едукативним активностима које спроводи ПУ „Јелица Станивуковић-Шиља“.

У септембру 2019. године на конференцији “Велики људи од малих ногу” свечано је уручено 20 грантова градовима и општинама у Србији. Поред општине Шид, у оквиру првог круга, грантови су додељени следећим локалним самоуправама: Алексинац, Варварин, Вождовац, Владичин Хан, Власотинце, Зрењанин, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Лебане, Лесковац, Мерошина, Нови Сад, Палилула, Прокупље, Смедерево, Сремска Митровица, Чукарица и Шабац.

Финансирањем ових пројеката обезбеђена је значајна добит за сву децу и њихове породице, локалну заједницу, и државне управе у чијој надлежности је предшколско васпитање.