26. март. 2020

Инклузивно предшколско васпитање и образовање Грант пројекат: Град Београд, Општина Чукарица – Тата, мама играјте се с нама

Тим ПУ Чукарица који реализује пројекат чине стручни сарадници и васпитачи. Пројекат ће бити реализован кроз два кратка програма: „Беби програм“ намењена деци узраста од 6-12 месеци и други намењен деци од 1 до 6,5 година. У реализацију су укључени родитељи, са посебном улогом очева у контакту са децом и сарадници из локалне заједнице. Пројекат ће се реализовати у најмање пет вртића на општини Чукарица.

Промотивна активност реализована је у градском парку на Бановом Брду, 1.10.2019 под називом „Додир од кога се расте“. Циљ је: промоција пројекта, мапирање деце која нису у систему, заједничко дружење и игра са децом и родитељима. Том приликом је мапирано 17. деце узраста од 6 месеци до 4 године. Поред усмених информација о кратким програмима подељен је промотивни материјал у виду флајера и најављен је први родитељски састанак у вртићу „Свети Сава“. Родитељски састанак окупио је све мапиране родитеље са Бановог Брда и родитељи су добили информације да ће „Кратки програм“ за децу почети 5.11.2019.г. у вртићу Свети Сава у трајању од три месеца. Родитељи су упознати са процедуром уписа и информацијама које су важне за живот у вртићу.

Први кратки програм је „Руке слике нижу, покретом плетемо причу“.Програмом истражујемо област ручног рада, покрета и креативног израза. Програм се реализује у форми тросатних радионица. Радионице су међусобно повезане и кроз њих ће деца са васпитачем уз учешће родитеља креирати приче које ће бити приказане разноврним креативним формама. До сада је реализовано 15 радионица у трајању од три сата. Уписано је 12 деце, узраста од 1 до 5 година.  У групи бораве заједно са својим родитељима и то 4 са татом и 8 са мајкама. Такође су организоване и 2 радионице за подизање родитељских компетенција. Педагог је реализовала 1 радионицу за подизање родитељских компетенција под називом на којој је било присутно 8 родитеља (6 мајки и 2 оца).

Беби програм се реализује једанпут недељно у трајању од 1,5 сат по групи: у групама до 5 беба са родитељима. Осим подстицајног програма који реализују медицинске сестре – васпитачи реализоваће се и програм обуке родитеља за масажу беба. Кроз масажу подстиче се настајање односа, двосмерна комуникација, контакт очима, разумевање бебиних сигнала итд. Учећи масажу беба, мајке и очеви добијају прилику да се равноправно ангажују у бризи о детету. Истовремено, то је и прилика да родитељи добију одговоре на питања у вези са бригом о беби са медицинском сестром, педагогом, физиотерапеутом, педијатром и другим стручњацима.

Галерија: https://photos.app.goo.gl/ce3otdi4aCTB2MFc7