26. март. 2020

Инклузивно предшколско васпитање и образовање Грант пројекат: Град Шабац – Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој-

ПУ „Наше дете“ из Шапца ради на повећању обухвата деце,  приближава широј јавности значај предшколског васпитања и образовања. Након достигнутог циља да упис на конкурсу буде 100%, проналазимо решења за укључење и оне деце чији родитељи нису поднели захтев.

Кроз Пројекат реализујујемо „Мобилно саветовалиште“ путем ког смо посетили најудаљеније засеоке и породице у ризику. Тим мобилног саветовалишта чине стручњаци из области социјалне и здравствене заштите из установа које раде са децом – ПУ, ДЗ, ЦЦР, Ромска медијаторка.

Територија Града Шапца је разуђена са чак 52 села. Породице су удаљене од града и нису им доступне услуге наших институција. Зато смо решили да ми дођемо до њих. До сада смо обишли: Петловачу, Рибаре, Белу Реку, Липолист и Прњавор. Овим посетама пронашли смо породице које су имале низ проблема у виду нерегулисаних докумената, у стању великог сиромаштва, децу која не иду у вртић, нередовно похађају школу и слично. Нису знали да породице које имају Решење о социјалној помоћи имају право на бесплатан целодневни боравак у вртићу. Помогли смо им да остваре своја права и однели хуманитарну помоћ коју сакупљамо. Гостујући на локалној телевизији и радиостаници, за наше активности све више људи чује, па нам се тако придружила и хуманитарна организација „Хумано срце“. Организован је Хуманитарни концерт у сали Шабачког позоришта на коме су наступала деца из наших вртића. Прикупљена средства подељена су деци обухваћеној Пројектом.

У Петловачи смо адаптирали просторије некадашње месне заједнице у којој ради „Вртић у заједници“ два пута недељно по три сата. Деци су обезбеђена средства за рад, игрчке, ужина и васпитач са искуством. Осим Петловаче, простори су опремљени у Поцерском Причиновићу и на Мишару. Овим групама проширен обухват за око 75 деце која ће имати могућност похађања квалитетног предшколског образовања. Локална самоуправа обезбедила је комби са 17 седишта који превози млађу децу из удаљених села која ће са предшколцима формирали мешовиту групу у Корману.

У Граду Шапцу, у протеклих 5 месеци:

-адаптиране и опремљене  су две собе за тромесечну Играоницу у Петловачи (која је после три месеца наставила да ради финансирањем ПУ);

-у Играоницу је уписано 25 деце;

-одржане три радионице за родитеље и децу кроз коју је прошло око 30 родитеља и бака.

-Грантом смо купили возило са 7 седишта које служи „Мобилном саветовалишту“ где смо у протеклих 5 месеци обишли око 80 породица и преко 150 деце.

Фотографије приказују посете породицама у Прњавору, Белој Реци и ток опремања простора у Петловачи.

Галерија: https://photos.app.goo.gl/VChFzWDbnBbQ122R7