22. јун. 2020

Пројекти предшколских установа Чукарица и Палилула

Општине Чукарица и Палилула су обухваћене Пројектом инклузивног предшколског васпитања и образовања и додељени су им грантови за реализацију пројеката на локалу. У складу са пројектима, предшколске установе на овим београдским општинама спроводе активности са циљем пружања подршке родитељским компетенцијама, укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања кроз различите програме и грађења вршњачких односа кроз игру и ближе упознавање родитеља и деце.

ПУ „Чукарица” је у новембру месецу 2019. започела пројекат „Тата, мама, играјте се са нама”. Креирани су кратки квалитетни програми на две локације, за децу узраста од једне до 5,5 година, која до сада нису била укључена у систем предшколског васпитања и образовања.

У вртићу „Свети Сава” васпитач је у сарадњи са децом и родитељима развијао кратки програм „Плетемо приче”. Оснаживање родитељa за квалитетно провођење времена са својом децом и подстицање  самосталности и самопоуздања код деце биле су главне идеје ове иницијативе. Радионицама на којима су истраживане области ручног рада, покрета, креативног израза, присуствовали су поред родитеља и деце, и ујаци, тетке, баке, браћа и сестре. У програм је уписано 12 деце, а боравило је 12 родитеља.

У вртићу „Горица” у Сремчици успостављена је је добра пракса у развијању кратких квалитетних програма за сву децу која нису у систему предшколског васпитања и образовања, са посебним освртом на децу ромске националности. Једна од таквих активности је и програм „Игротека” у који је било уписано 18 деце а реализовано  15 радионица. На почетку овог програма сва деца и родитељи из вртића били су укључени у хуманитарну акцију „Обрадуј друга другарицу”, где су прикупљањем играчака и гардеробе, подржали долазак деце из осетљиве популације у вртић.

Организовани су и радионице у оквиру „Беби програма”, који је намењен деци узраста од 6-12 месеци.

Са друге стане, и ПУ Палилула је у склопу промоције пројекта „Растимо заједно”, радила на укључивању свих родитеља у активности  локалне заједнице и све деце у програме предшколског васпитања и образовања. На „Сајму образовања” презентовали су сет активности, планираних програмом пројекта. Организоване су посете насељима у којима живи велики број породица које нису укључене у свакодневне акције локалне заједнице и том приликом је извршен упис 37 деце. Сличне активности настављене су и након укидања ванредног стања. Ову ситуацију представници предшколске установе исористили су за поновну посету насељима и едуковање и информисање породица на тему Ковид -19 вируса.

У наставку погледајте галерију са фотографијама.