19. октобар. 2020

У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „СВИ У ВРТИЋ“ У СОМБОРУ

У оквиру пројекта „Сви у вртић“ који спроводе Град Сомбор, Предшколска установа „Вера Гуцуња“,  Црвени крст Сомбор, Центар за социјални рад Сомбор и Удружење за подршку особама са аутизмом „Маслачак“ у току је реновирање и адаптација просторија у Бачком Моноштору које ће бити намењене предшколском образовању деце из осетљивих група.

Тим поводом, радове на реконструкцији обишли су члан Градског већа за област здравства и социјална питања др Далибор Форгић, директорка Предшколске установе Александра Перовић, координатор Града Сомбора за ромска питања Александар Радуловић и Милан Проле испред Одељења за образовање Градске управе.

Пројекат „Сви у вртић“ бави се повећањем обухвата деце узраста од 3 до 5,5 година квалитетним предшколским васпитањем и образовањем.

У циљу унапређења доступности предшколских услуга породицама из друштвено осетљивих група креираће се програм намењен деци из циљних група. Група ће вршити обухват од 20 деце на годишњем нивоу, у просторијама вртића у Бачком Моноштору, где су у току радови на адаптацији и реконструкцији.

Пројекат ће, поред васпитно – образовног рада за децу, омогућити и саветодавни рад за родитеље, као и информисање породица о услугама и могућностима које могу да користе као припадници друштвено осетљивих група.

Укупна вредност пројекта је 6.189.883,00 динара, од чега је Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвојило 5.596,683,00 динара, а Град Сомбор  593.200,00 динара.

Да се заједничким снагама може постићи много из године у годину доказују мештани Бачког Моноштора. Сакупљајући рецикалажни материјал: пластику, гуме, стакло и лименке, Удружење грађана „Бодрог“, Месна заједница и грађани, у сарадњи са  Предшколском установом „Вера Гуцуња“, прикупили су средства помоћу којих су моношторском вртићу обезбедили нови систем за грејање.

Тим поводом, вртић у Бачком Моноштору посетио је данас градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић.

„Пре свега бих се захвалио Удружењу грађана Бодрог, Месној заједници, као и Предшколској установи што су заједничким снагама омогућили малишанима у Бачком Моноштору да добију централно грејање на пелет. Ово је још једна у низу акција Месне заједнице удружења грађана са подручја Бачког Моноштора, јер су рециклажом стакла, гума, као и лименки сакупили средства и уз донацију  Предшколске установе урадили још једно лепо дело овде у вртићу. Ово је сада већ традиционално да се сваке године у овом вртићу уради нешто и ја као градоначелник сам веома поносан што сваки пут када дођем у Бачки Моноштор и у вртић могу да видим нешто ново“ рекао је Ратковић и позвао грађане и остале месне заједнице да и они у својим местима организују оваква лепа дела.

Испред организатора акције Удружења грађана „Бодрог“ Далибор  Форгић рекао је да је ово трећа спроведена активност којом је унапређен квалитет и услови боравка у вртићу.

„Конкретно ова акција се звала Покупити лименку може свако да се вртић загреје лако. Прикупљено је око 600 килограма лименки које су упућене на рециклажу, као и око 3 тоне стакла које је послато на рециклажу. Новчана средства и донације наших суграђана која су сакупљена, искористили смо уз помоћ Предшколске установе Вера Гуцуња да се реализује овај пројекат“ истакао је Форгић.