11. децембар. 2020

БЕБИ ПРОГРАМ У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ ЧУКАРИЦА

У вртићу “Свети Сава“ је реализован један циклус беби масаже и беби радионица где је било укључено 7 породица са бебама узраста 3-12 месеци. У вртићу “Горица“ је реализован програм кроз два циклуса, у првом циклусу било је укључено 10 породица са бебама узраста од 4 до 8 месеци, док је у другом циклусу било укључњно 6 породица са бебама узраста од 2,5 до 4 месеца.

Чланица Општинског већа Стана Лукић и директорка Предшколске установе Чукарица Биљана Гајић посетиле су вртић “Горица” у којем се реализује „Беби програм“, а дочекале су их координатор пројекта Александра Петровић и инструктор беби масаже и психолог Невена Стрижак.

“Ово је још један од програма који је за добробит наше деце, а који се спроводи уз поштовање свих епидемиолошких мера. За децу најмлађег узраста управо је тај рани развојни стимуланс најпотребнији, те је ова масажа беба веома користан пројекат”, поручила је Стана Лукић.

Директорка ПУ Чукарица Биљана Гајић истакла је да се кроз Пројекат остварује приоритетни циљ у оквиру Развојног плана ПУ Чукарица, који се односи на повећање обухвата деце која нису укључена у предшколско васпитање и образовање, посебно деце из осетљивих група, повећање инклузивности, и системску континуирану подршку деци и породици.

Инструктор беби масаже и психолог Невена Стрижак поручила је да на дуже стазе, сви ови ефекти масаже беба доприносе наставку сигурне базе у односу с родитељем, бољем општем овладавању својим телом, осећањима и понашањима и самопоуздању родитеља у бризи о детету.

Координатор пројекта Александра Петровић је нагласила да је укључивање очева у програме важно, јер је циљ јачање компетенција оба родитеља за квалитетну бригу о деци и додала да је у складу са потребама породица су плану реализација „Беби програма“ на још три локације.

Средства за реализацију овог програма су обезбеђена из средстава гранта а односе се на: беби уље, пешкире, пелене, средства за дезинфекцију. Након завршетка програма, свака породица је добила едукативни пакет за дете.

Да подсетимо, Предшколска установа Чукарица реализује два квалитетна програма подршке раном развоју деце и унапређењу родитељских компетенција. У питању су Беби програм и Кратки програм, који су намењени деци узраста од рођења до 6,5 година која нису у систему предшколског васпитања и образовања. У оквиру пројекта, до сада је „Беби програм“ реализован на две локације, у вртићу „Свети Сава“ на Бановом брду и у вртићу “Горица“ у Сремчици.