29. јануар. 2021

КРУПАЊ – РАДИОНИЦЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „УЗЛЕТИМО С ОСМЕХОМ НА ЛИЦУ“

У општини Крупањ, у оквиру „Мобилне школе родитељства“, одржане су креативно-едукативнe радионицe за децу и родитеље у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања у сарадњи са партнерима Домом здравља из Крупањ и Црвеним крстом.

У Белој Цркви и Костајнику одржане су радионицe васпитача, деце и родитеља. Циљ радионица био је да се родитељи још више и детаљније упознају са дидактичким материјалима и њиховом израдом. Том приликом васпитачи су информисали родитеље о целокупном процесу настајања играчки након чега су родитељи започели самосталну израду. Играчке које родитељи направе користиће се у раду са децом са посебним акцентом на развој фине моторике код деце. О томе како су се осећали и какве утиске су понели говоре њихови искази:

Мама А.С. – „Ова радионица у сарадњи са васпитачима је веома значајна како за васпитаче тако и за нас родитеље јер нам пружа увид у рад васпитача у вртићу са децом, њихов труд и залагање. Ове радионице треба да постану пракса“.

Мама Г.В. – „У позитивној и опуштеној атмосфери васпитачи и родитељи заједно су учествовали у креирању материјала за рад са децом која ће кроз примену ових играчака активно стећи нова знања“.

Васпитачица Данка Пајић изнела је своје виђење радионице – „Лично сам била више него одушевљена чињеницом да су сви родитељи дошли припремљени на радионицу, са доста својих материјала, пуни идеја о томе шта о како може да се уради да би се деци омогућили што бољи услови и материјали за рад“.

У Брштици је стоматолог Предраг Радић из Дома здравља одржао едукативно предавање родитељима и деци о правилном прању зуба и том приликом је демострирао како се правилно перу зуби. Такође, дао је и пар савета како деци тако и родитељима коју храну би деца требала да избегавају. Након предавања деци су подељени пригодни поклони (четкице и пасте за зубе). Деци се веома допало да заједно са родитељима присуствују радионици, па су изнели своје исказе:

Дете К.Г. – „Волим да будем са мамом и татаом и баком јер ми је то баш забавно“.

Дете П.П. – „Волим да дођу зато што је то лепо и што могу да будем заједно са мамом“.