3. фебруар. 2021

ВИШЕ ОД ДЕСЕТ ХИЉАДА НОВИХ МЕСТА ЗА ДЕЦУ У ВРТИЋИМА

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да се, захваљујући изградњи нових вртића и адаптацијом постојећих очекује повећање места у вртићима за више од 10.000.

„Предшколско васпитање и образовање треба да буде доступно сваком детету. Повећање броја места у вртићима и изградњa нових објеката, омогући ће да велики број деце, а посебно из социјално и економских угрожених друштвених група, за које се процењује да их има готово 4.500, добије прилику да иде у вртић”, казао је Ружић.

Он је рекао да су капацитети проширени у предшколским установама у Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици, а да се изградња нових вртића планира у Крушевцу, Лозници и Мерошини, јавља Бета.

Радови у вртићима наставиће се и у Смедереву, Лесковцу Нишу, Крагујевцу, Пријепољу, Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Новом Пазару, Шиду и Лебану.

Ружић је напоменуо да ће се квалитет предшколског васпитања и образовања унапредити и кроз обезбеђивање стручне подршке предшколским установама у примени нове програмске концепције „Године узлета”.

Више од 12.000 васпитача и стручних сарадника у Србији биће укључено у те обуке, додао је он.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања изградило нове вртиће, набавило мини бусеве за превоз деце и родитеља из удаљених насеља, организовало обуке за запослене у предшколским установама и јединицама локалних самоуправа.