4. март. 2021

ВЕЛИКА ПЛАНА – ЗАЈЕДНО КА КВАЛИТЕТНОМ, ИНКЛУЗИВНОМ ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ

Велика Плана, као један од добитника грантова, у претходном периоду кренула је са реализацијом пројекта на локалу, који за циљ има додатно укључивање деце из осетљивих друштвених група у систем предшколског васпитања и образовања.

„Обухваћена су ромска деца, деца из хранитељских породица, деца која су инвалиди или имају сметње у развоју, као што је говорна мана и слично“, каже Соња Павловић, један од руководилаца пројекта.

У пројекту учествују партнери као што су Црвени крст, Предшколска установа „Дечије царство“ и Општина  Велика Плана, која је на име учешћа издвојила 253.440 динара.

„Успели смо да окупимо 46 деце, старости од три до пет и по година и да за њих организујемо предшколску наставу. Захваљујући добијеним средствима, за рад са децом ангажовали смо једног дефектолога логопеда и једну васпитачицу“, објашњава Павловићева.

Деца су подељена у две васпитне групе, једну у Великој Плани, другу у Милошевцу, селу у којем се налази седиште центра за породични смештај напуштене деце.

„Рад са децом организован је у нашим просторијама и траје по три сата. С обзиром да се настава одвија на два одвојена места и у поподневним часовима, за рад са децом ангажовали смо и наше васпитаче. У питању је леп и хуман пројекат“,  каже Марија Старчевић, директор вртића.

Соња Павловић истиче да је због заштитних мера ради спречавања ширења епидемије короне настава тренутно ограничена на 24 деце.

„Међутим, сва деца остају у пројекту. И чим то епидемиолошка ситуација дозволи, поново ћемо их све укључити у наставу. Све са циљем да што више помогнемо деци и њиховим родитељима, да им помогнемо да се кад пођу у школу лакше уклопе у колектив. Да стекну лепе навике и у понашању и у учењу. И сутра постану корисни чланови нашег друштва“.

Извор: Србија Данас