4. март. 2021

ЧАЧАК- У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ИНКЛУЗИВНОГ ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА

У Чачку, још једном добитнику гранта, тренутно је у току реализација Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања.

„Поносни смо што је наша локална самоуправа део великог и важног пројекта за Србију и једна је од 34 локалне самоуправе у Србији које су добиле средства за реализацију пројекта на локалу и то 4.837.444 динара. Посебно је важно што у остварењу циља пројекта учествују држава, Министарство, Град Чачак, деца, родитељи, васпитачи, установа социјалне заштите, невладине организације, здравствене службе, медији…“ – истиче Ивана Вукајловић, члан пројектног тима и координатор пројекта испред ПУ „Радост“. Према њеним речима, на овај начин реализатори пројекта желе да укажу на значај инклузивног предшколског васпитања и образовања и да дођу до сваке породице.

Програм подразумева формирање мешовите групе деце од три и по до пет и по година из друштвено осетљивих категорија, која ће потпуно бесплатно похађати вртић. Реализује се у вртићу „Бамби“, у поподневнним сатима, и то у периоду од 15,30 до 19,30 часова. Овај вртић је један од осам који су у мрежи ПУ “Радост“ , у њему се, у истом периоду реализује припремни предшколски програм, у две групе.

„То је био разлог да се определимо за вртић „Бамби“, јер је управо то инклузија у правом смислу, да деца из друштвено осетљивих категорија буду укључена у предшколско васпитање и образовање са осталом децом“ – рекла је Вукајловић. „За те намене је адаптирана соба у вртићу, окречена, додатно осветљена, опремљена са новим намештајем, дидактиком, замењена је столарија…“ Вукајловић наводи да је цео тим ПУ “Радост“ учествовао у овој активност, и васпитачи и помоћно особље, техничко особље, Управа вртића, стручна служба…

На почетку реализације, формиран је пројектни тим који је решењем именовао градоначелник Чачка Милун Тодоровић, а у њему су представници свих релевантних институција и партнера на пројекту.

„Морам да истакнем да тај тим чини девет сјајних професионалаца у својим областима и заједничким снагама смо успели да савладамо ни мало лак задатак“, рекла је Вукајловић и додала: „Мапирали смо породице и ту нам је значајну помоћ пружио ЦСР и велику помоћ председници месних заједница. Формирали смо мобилни тим, који обилази породице, а чине га координатор пројекта, представници ПУ „Радост“, ЦСР, Дома здравља, а по потреби и остали чланови пројектног тима. Након формирања групе и поласка деце у вртић они су подвргнути редовном васпитно- образовном раду као и сва друга деца“, каже Вукајловић.

Партнери на реализацији пројекта су Град Чачак, ПУ “Радост“ , ЦСР, ПУ „Моје детињство“, Дом здравља, Удружење МНРО, као и ШОСО „1.Новембар“.

Извор: Чачански глас