5. март. 2021

Повећање обухвата деце која нису у систему предшколског васпитања и образовања ПУ Чукарица

У сали Градске општине Чукарица одржан је састанак са представницима Предшколске установе Чукарица, на којем је договорена даља сарадња са Општином на Пројекту инклузивног предшколског васпитања и образовања.

Састанак је отворила чланица Општинског већа Стана Лукић, подсећајући присутне да је протекле недеље одржан састанак са представницима невладиних организација и удружења који се баве питањима Рома на Чукарици. Стана Лукић је искористила прилику да их упозна са пројектом који реализује ПУ Чукарица, уз подршку Градске општине Чукарица, са идејом да се што више малишана ромске популације придружи едукативним радионицама које ће се одржавати у вртићу „Царић“ на Чукаричкој падини.

Директорка ПУ Чукарица Биљана Гајић је захвалила на успешној сарадњи која траје дуги низ година и умрежавању са осталим установама које се баве децом и породицама на Чукарици.

Социјални радник ПУ Чукарица Милица Марковић и референт за националне мањине ГО Чукарица Метија Кадријевић су истакле да су приликом обиласка ромског насеља на ободу Чукаричке падине мапирале 25-торо деце, која нису у систему предшколског васпитања и образовања, са циљем да се укључе у кратке квалитетне програме.

Предлог координатора пројекта Александре Петровић је био да се прво припреме и поделе едукативни пакети деци као позив за укључивање у Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања.

Планирано је да едукативне пакете добију сва деца која су укључена у пројекат. До сада је подељено 48, а у наредном периоду ће бити подељено још 49 едукативних пакета за децу.

Договорено је да 5. марта 2021. године у простору МЗ Чукаричка падина буду позване породице ради поделе пакета за децу, а да непосредно пре тога Метија Кадријевић и Милица Марковић имају састанак са представником ромске заједнице и организују одлазак у ромско насеље.

На састанку је било речи и о реализацији Округлог стола који треба да се организује до краја марта месеца 2021. године путем Зум платформе.

На предлог директорке ПУ Чукарица Биљане Гајић, позив за Округли сто ће послати општина свим реалевантним институцијама. Договорено је да ће учествовати 30 учесника из локалне заједнице, а међу њима представници министарства, Дома здравља, Центар за социјални рад, ромких организација, невладиних организација и др.

Биљана Гајић је упознала присутне да ће се 3. марта реализовати хоризонтална размена са ПУ „Полетарац“ из Оџака и ПУ „Зрењанин“ из Зрењанина и да ће линк као позив за мониторинг упутити чланици Већа Стани Лукић путем мејла.

Састанку је испред Градске општине Чукарица присуствовала и Ана Дудуковић, као подршка тиму Предшколске установе Чукарица у реализацији Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања.