11. мај. 2021

Сарадња Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фондације Новак Ђоковић

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Фондацијe Новак Ђоковић потписали су данас Споразум о партнерској сарадњи на Пројекту инклузивног предшколског васпитања и образовања.

  Сарадња подразyмева да Министарство и Фондација у наредне две године удруже капацитете и заједно адаптирају и опреме просторије у јавним објектима, које ће бити намењене реализацији предшколског васпитања и образовања.

“Постављање добрих основа васпитања и образовања од најранијег узраста значајно је, не само за социјализацију деце, већ и за њихово даље успешно школовање. Фондација Новак Ђоковић већ годинама уназад реализује сопствене програме који су усмерени на боље услове за реализацију предшколског васпитања. У овом случају искористићемо њихово знање и искуство и удружујемо се како бисмо обезбедили услове да још већи број деце, посебно из социјално и економско угрожених друштвених група, буде обухваћен системом предшколског васпитања и образовања“, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

План  је да до краја 2022. године буде адаптирано и опремљено најмање 100 просторија за реализацију предшколског васпитања и образовања у јавним објектима и постојећим предшколским установама. Радови ће бити финансирани из Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који финансира Светска банка, док ће Фондација координирати  активности на  реновирању, пренамени и адаптацији тих простора и опремање намештајем и дидактичким материјалом.
 
„Водећи се жељом да нашим најмлађим генерацијама пружимо подстицајно окружење за игру и учење како би развили свој пуни потенцијал, наш тим је до сада реконструисао, опремио и помогао 45 вртића широм Србије. На тај начин смо подстакли и развој самих локалних заједница што дугорочно доприноси бољој будућности за све нас. Међутим, бројеви показују да је и даље дугачак пут ка циљу да свако дете у Србији има приступ предшколском васпитању и образовању. Зато нам је јако драго да смо, захваљујући нашем дугогодишњем искуству, добили поверење Министарства да им на том путу помогнемо и сигурни смо да ће уз партнерство са Светском банком пројекат бити успешно реализован“, рекла је Маја Кремић, национални директор Фондације Новак Ђоковић.

У оквиру ове сарадње, Фондација ће реализовати и програм подршке родитељима и старатељима деце узраста до 6 година у свим општинама у којима ће бити реновинар и адаптиран простор за васпитно образовни рад. 

Сарадња са Фондацијом додатно ће подржати напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја да унареди систем предшколског васпитања и образовања и да се васпитни процес обавља у још бољим и квалитетнијим условима.

У првој години сарадње, у плану су радови у 20 локалних самоуправа:  Дољевац , Власотинце, Владичин Хан, Варварин, Трстеник, Брус, Краљево , Чачак, Обреновац, Стари Град,  Јагодина, Баточина, Свилајнац, Рача,  Велика Плана, Бач, Апатин, Шид, Нова Варош, Чајетина.