20. мај. 2021

ОДРЖАНА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА „ПОДРШКА ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА У ГРАЂЕЊУ КВАЛИТЕТНЕ ПРАКСЕ – ИСКУСТВА, ОТВОРЕНЕ МОГУЋНОСТИ, ПАРТНЕРСТВА“

Онлајн конференција у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања под називом „Подршка предшколским установама у грађењу квалитетне праксе-искуства, отворене могућности, партнерства“, одржана је 20. маја, а пропратило ју је више од 300 учесника.

Циљ конференције је промоција активности унапређивања квалитета рада предшколских установа кроз другу компоненту овог Пројекта из перспективе запослених и давање препорука за наредне процесе у вези са отвореним могућностима и партнерствима као ослонцима за унапређивање рада.

„Подршке које се пружају предшколској установи у циљу квалитетне примене нове програмске концепције развијене су и кроз унапређивање професионалног развоја запослених у предшколском систему и кроз унапређивање система вредновања квалитета предшколског васпитања у циљу подршке добробити и целовитом развоју деце“, изјавио је помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање др Милан Пашић.

Николина Шкундрић, васпитачица из предшколске установе „Радосно детињство“ из Новог Сада презентовала је размишљања и искуства практичара о програму подршке, док је Јелена Паић, педагог предшколске устнове „Раковица“ презентовала промене у пракси из перспективе водитеља и ментора. Гордана Ђорђевић, педагог предшколске устаниве „Сима Милошевић“ из Земуна, презентовала је стратегије за покретање промена у култури и структури предшколске установе, а Станиша Чабаркапа, педагог из предшколске установе „Бамби“, Шабац, приказао је промене у простору дечијег вртића. Васпитачица, Биљана Мајсторовић из  предшколске установе „ Лане“ из Алексинца представила је могућности које пружа реализација пројеката и учеснике упознала са једним од  пројеката које реализује са децом под називом „Пут у свемир“. Нешто више о перспективи родитеља о могућностима које пружа имплементација нових основа програма рекла је Dina Šukler Wiesike из предшколске установе „Радосно детињство“ у Новом Саду.

Директор предшколске установе „Моје детињство“ из Чачка, Сузана Симеуновић, презентовала је на који начин активно учешће директора утиче на заједничку професионалну визију предшколске установе.

Снимак видео конференције можете погледати овде.