9. септембар. 2021

СВИЛАЈНАЦ – ОТВАРАЊЕ 3 НОВЕ РАДНЕ СОБЕ У СЕЛУ КУШИЉЕВО

Након изградње новог објекта за пријем око 85 деце у сарадњи са Министарством правде Републике Србије, у Општини Свилајнац настављено је опремање вртића које се реализује у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, које спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у партнерској сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић, а из средстава зајма Светске Банке.

На тај начин у селу Кушиљево опремљене су 3 радне собе, а број обухваћене деце је 85.

Собе су опремљене тако да могу да приме две групе деце узраста од 3 до 5,5 и једну групу предшколаца. Комплетан намештај и дидактика за сваку собу купљена је у складу са Новим основама образовања. Такође, поред намештаја прилагођеног узрасним групама, купљен је и намештај за децу млађег узраста, како бисмо омогућили свој деци на територији Кушиљева приступ раном образовању.

Новоизграђени објекат садржи три радне собе за пријем деце, мултифункционалну салу, кухињу, тоалете, просторију за васпитаче и ходнике. Бруто површина објекта је 542 метара квадратна.

Објекат је званично отворен 1.09.2021 године и деца су кренула у нове просторије.

У току 2018-те године предшколска установа је успела да отвори 15 издвојених сеоских одељења и на тај начин додатно задржи породице и децу на селу.

У претходне четири године само у овом селу рођено је 120 беба, што је и створило потребу за изградњом објекта за предшколско васпитање и образовање, имајући у виду да  Центрани објекат у Свилајнцу није имао довољно капацитета.

Предшколска установа “Дечја радост” тренутно обухвата 533 деце у оквиру 33 васпитне групе.