19. октобар. 2021

Oдржан први САЈАМ РОДИТЕЉСТВА у Чачку

У Чачку је у суботу 16. октобра 2021. године одржан први САЈАМ РОДИТЕЉСТВА, који су заједно организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Чачак у оквиру Пројекта инклузивно предшколско васпитање и образовање, а уз финансијску подршку Светске банке.

САЈАМ РОДИТЕЉСТВА су отворили Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Јовић је нагласио да Пројекат има више важних циљева којима је заједничко обезбеђивање једнаких могућности за сву децу, једнаких шанси за успешан раст и развој. Он је навео да је неопходно да учинимо што доступнијим локалне услуге, да се подрже родитељи и њихове вештине за „најзахтевнију и најлепшу улогу коју обављају у животу“.

„Рано укључивање деце у вртић из свих, а нарочито осетљивих група, повећава њихове шансе да се сутра равноправно укључе у систем образовања и друштво уопште, да под једнако квалитетним условима уче, играју се, друже и стичу искуства која ће допринети њиховом развоју, будућим постигнућима и срећи“, навео је Јовић.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, истакао је да град свакодневно ради на побољшању услова за најмлађе Чачане у свим сегментима друштвеног живота.

„Изузетно сам срећан и поносан што је Чачак први град домаћин САЈМА РОДИТЕЉСТВА, који организујемо у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Ово је прилика да се још једном захвалимо ресорном Министарству за сву помоћ и подршку коју нам министар и његови сарадници пружају, али и могућност да представимо установе и институције чији је оснивач наша локална самоуправа. Сигуран сам да ће родитељи и њихови малишани данас чути и сазнати много лепих и корисних ствари и информација“, рекао је Тодоровић.

САЈАМ РОДИТЕЉСТВА је изазвао велико интересовање грађана. Позиву да учествују на САЈМУ одазвале су се и ромске породице чија деца тек треба да крену у вртић. Посетило га је више од 300 родитеља са децом.

Галерију фотографија САЈМА РОДИТЕЉСТВА можете погледати овде.

САЈАМ РОДИТЕЉСТВА је организован са циљем да унапреди комуникацију са породицама и допринесе развоју свести о значају ране инклузије и раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања. Током САЈМА РОДИТЕЉСТВА породице са малом децом, нарочито породице из осетљивих друшвених група, као и породице чија деца нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања имале су могућност да на једном месту непосредно добију све информација о својим правима, као и о услугама које пружају локалне институције – Град Чачак, Дом здравља, Центар за социјални рад, Предшколска установа Радост, Школа за основно и средње образовање „1. новембар“, Удружење за помоћ МНРО, Завод за јавно здравље и други.

Такође, на САЈМУ РОДИТЕЉСТВА родитељи су имали прилику да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, сазнају зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце, а имали су и прилику да заједно са својом децом учествују у креативним, истраживачким, спортским радионицама и бројним другим активностима.

Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања реализује се уз помоћ зајма Светске банке. Укупан износ зајма је 47 милиона евра. Циљ Пројекта је унапређивање квалитета предшколског система, с посебним нагласком на повећање доступности предшколског васпитања и образовања деци из друштвено осетљивих група. Пројекат у највећем делу обезбеђује изградњу нових или доградњу постојећих вртића у 35 јединица локалне самоуправе у Србији.