15. новембар. 2021

ПУ „БОШКО БУХА“ У САРАДЊИ СА ГО ПАЛИЛУЛА СУ ОРГАНИЗОВАЛИ ПОСЕТУ ФАБРИКЕ ХАРТИЈЕ „СМУРФИТ КАПА АВАЛА АДА“

ПУ „Бошко Буха“ са ГО Палилула, у склопу реализације пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, подржаног од стране Светске банке, организовале су посету и обилазак фабрике хартије „Смурфит Капа Авала Ада“.

Фабрику су посетила  деца укључена у Грант програм „Растилиште“, као и деца из вртића „Мали принц“. Како  нови основи програма подразумевају што већу употребу природних материјала, циљ посете је био да се деца упознају са начином производње папира и папирне амбалаже, коју веома радо и често користе у свакодневним активностима. Упознавање са ресурсима локалне заједнице кроз заједничке активности деце која нису и деце која су укључена у систем предшколског васпитања и образовања је најбољи начин да се остваре једнака права за игру и учење за све.

Идеја за обилазак фабрике хартије настала је као последица промишљања о ресурсима локалне заједнице. “Смурфит Капа” је фабрика која је препознала значај отворености за децу и сарадње са институцијама локалне заједнице. Водећи се, као професионалци, тиме, да је деци међу омиљеним материјалима у игри управо картон/хартија дошли су на идеју о сарадњи и увидели су значај исте, јер је важно на раном урасту децу упознавати са значајем очувања животне средине и развијати свест  о важности рециклаже.

Запослени Фабрике, организовали су дочек, разговор и показну вежбу о безбедности приликом кретања кроз фабрику. Деца су добила значајне информације о томе како настаје хартија/картон и упознали се са целим процесом производње обиласком фабрике. Након тога, кроз игру, предшколци су учила о рециклажи и значају очувања животне средине. Најмлађи су на крају обрадовани са поклонима које су добили од стране запослених у фабрици.

Фотографије погледајте овде.