2. децембар. 2021

Општина Нова Варош – Адаптирано је 3 радне собе у ПУ “Паша и Наташа”

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирано је и опремљено још 3 радне собе на територији општине Нова Варош.

Предшколска установа “Паша и Наташа” у Новој Вароши је једина установа тог типа у овој општини и тренутно у њој борави 270 деце. Због ограничених капацитета стално имају велике проблеме са листама чекања. Тренутно на листи се налази 30 деце, али велики број родитеља се ни не пријављује, јер знају да установа не може да прими више деце.

У општини Нова Варош тренутно  90 деце узраста до 6 година не похађа предшколско образовање, а њихове породице су примаоци социјално материјалне помоћи, док је 15 корисника социјалне помоћи укључено у рад вртића.

Из тог разлога смо кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” адаптирали и комплетно опремили 3 радне собе у централном објекту које се нису користиле због лошег стања у ком су се налазиле. На тај начин уписано је 68 нове деце.  Такође, у великој мери су укључена деца из социјално угрожених породица.

Општина такође подржава и све угрожене категорије и имају 39 деце која иду бесплатно у вртић, као и свако треће дете у породици.

У централном објекту отворне су две нове групе за предшколце и једна група за јасле.

Све просторије су опремљене у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, објекат је опремљен и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

Такође, у свим собама одрађени су радови адаптације простора у виду глетовања, кречења, хобловања паркета, као и поставка гардероба за сву децу у ходницима.

У све три нове групе на територији општине Нова Варош уписано је око 68 нове деце јасленог узраста и предшколаца и просторије су опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Више слика погледајте у галерији.