16. децембар. 2021

Општина Обреновац – Опремање ПУ ,,Перка Вићентијевић”

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке опремљено је још 8 радних соба на територији општине Обреновац.

Предшколска установа „Перка Вићентијевић“ у Обреновцу тренутно прима 2082 деце, с тим што је листа чекања преко 200 деце. Листе чекања често варирају, јер због велике потребе за пријемом деце у овој општини отвара се велики број приватних вртића, који често не испуњавају све прописане услове. Предност имају деца из четири угрожене категорије и њих укупно у вртићима у Обреновцу има око 15% (корисници МОП-а 7, деца из хранитељских породица 20, деца самохраних родитеља 43, деца ометена у развоју 12, треће и свако следеће дете 276). Такође, 67 деце није обухваћено ПО, а прима социјалну помоћ, што је био и додатни разлог за отварањем новог објекта и укључивањем ове деце у систем образовања.

Услед велике потребе за проширењем капацитета, град је изградио објекат са 8 нових радних соба, кухињом, мултифункционалном салом, ходницима и тоалетима за децу и одрасле, чиме су се знатно смањиле листе чекања.

Фондација Новак Ђоковић у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, из зајма Светске банке, кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” определила је део средстава и помогла у опремању 8 нових радних соба, како би преко 180 малишана у што краћем року кренули у вртић.

У објекту “Ружица” у Обреновцу отворне су следеће радне групе: једна млађа јаслена, две старије јаслене, три мешовите групе и две групе предшколаца.

Све просторије су опремљене у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, објекат је опремљен и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

У свих осам нових група на територији општине Обреновац уписано је око 186 нове деце свих узраста, од беба до предшколаца, и просторије су опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Више слика погледајте у галерији.