29. децембар. 2021

Општина Чукарица – Опремљено је 13 радних соба у ПУ ,,Чукарица”

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке опремљено је још 13 радних соба на територији општине Чукарица.

Наиме, на општини Чукарица живи око 200 хиљада људи. У последњих пар година, ову општину претежно насељавају младе породице са децом, што је и довело до ситуације да велики број деце остане без свог места у вртићу.

Предшколска установа ради веома предано и посвећено и сваки од 21 објекта, који тренутно постоје, ради у пуном капацитету. Број деце који је обухваћен предшколским образовањем на овој општини је око 6000.

Поред свих напора и труда ПУ да упишу што већи број деце, после прошлогодишњег конкурса остало је 1200 деце на листи чекања. Изазов је и велики број деце јасленог узраста који је остао необухваћен.

Из тог разлога град је изградио комплетно нов објекат, који у свом саставу има 13 радних соба, кухињу, мултифункционалну салу, тоалете, просторије за васпитаче, као и уређено двориште за активности напољу.  План је да се у овом објекту оформе групе за све узрасте (3 групе млађе јаслене, 2 групе старије јаслене, 4 мешовитих група и 4 групе предшколаца).

Капацитет овог објекта је до 270 деце, што ће у великој мери смањити број необухваћене деце.

Како би објекат што пре кренуо са радом, Фондација Новак Ђоковић у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, из зајма Светске банке, кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” определила је део средстава и помогла у опремању свих 13 нових радних соба.

Све просторије су опремљене у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, објекат је опремљен и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

У свих тринаест нових група на територији општине Чукарица уписано је око 270 нове деце свих узраста, од беба до предшколаца, и просторије су опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Фотографије погледајте овде.