25. јануар. 2022

Развијање стручних материјала као подршка практичарима у имплементацији нових Основа програма предшколског васпитања и образовања

Kроз пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР) „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ креиран је и реализује се Програм подршке увођењу нове програмске концепције у сарадњи са Институтом за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду и Уницефом. Програм  подршке је део системских реформских промена иницираних доношењем нове програмске концепције – „Године узлета“. Поред реализације обука, менторске подршке установама, подршке кроз моделе хоризонталног учења, подршку практичарима представља и развијање ресурса – стручних материјала за имплементацију нових Основа програма предшколског васпитања и образовања.

Приручник за документовање припада серијалу приручника и водича под заједничким називом „Линије лета”, који су припремљени на Институту за педагогију и андрагогију, а издавач је МПНТР. Поред Приручника за документовање, серијал обухвата и:

  • – Водич за менторе – Менторска подршка предшколским установама у примени Основа програма предшколског васпитања и образовања – „Године узлета“;
  • – Водич за уређење простора у дечјем вртићу;
  • – Водич за развијање интегрисаног приступа учењу кроз теме/пројекте;
  • – Приручник о специфичностима стратегија васпитача у развијању програма у складу са узрастом деце. 

Приручник за документовање, као и остали из серијала „Линије лета“, штампаће се у тиражу од 10.000 примерака и дистрибуирати свим предшколским установама (ПУ) у Србији тако да ће свака васпитна група имати по један свој примерак. Такође, предшколске установе ће добити и линк ка ПДФ верзији Приручника, чиме ће сваки практичар у ПУ моћи да има и своју онлајн верзију.

 Приручник за документовање темељним  приступом и конкретизацијом централних тема развијања програма васпитно-образовног рада са децом, представљаће важан стручни ослонац и позив практичарима да у процесу развијања реалног програма, преиспитују властита полазишта и уверења и продубљују разумевање програмске концепције, у циљу грађења квалитета програма, али и подршка одрживости и континуитету системских реформских процеса.

Као подршка практичарима у процесу унапређивања квалитета ПВО у плану је и креирање следећих стручних материјала:

  • – Водич за стручно усавршавање;
  • – Водича за самовредновање;
  • – Оквир дигиталних компетенција васпитача и Смернице за примену дигиталних технологија у предшколској установи.