17. фебруар. 2022

Општина Нова Варош – Опремање предшколске установе “Паша и Наташа”

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирана је и опремљена још 1 радна соба на територији општине Нова Варош, у селу Акмачић.

Предшколска установа “Паша и Наташа” у Новој Вароши је једина установа тог типа у овој општини и тренутно у њој борави 270 деце. Због ограничених капацитета стално имају велике проблеме са листама чекања и из тог разлога смо кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” адаптирали и комплетно опремили 3 радне собе у централном објекту које се нису користиле због лошег стања у ком су се налазиле. На тај начин уписано је 68 нове деце и значајно је смањена листа чекања.  Такође, у великој мери су укључена деца из социјално угрожених породица.

Општина такође подржава и све угрожене категорије и имају 39 деце која иду бесплатно у вртић, као и свако треће дете у породици.

Поред улагања у проширење капацитета у централном објекту, Предшколска установа много улаже и у сеоска истурена одељења, са жељом да задржи породице на селу а да деца имају адекватан приступ предшколском образовану.

Из тог разлога смо кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање”адаптирали и комплетно опремили једну радну собу у селу Акмачић, где постоји велика потреба за предшколским образовањем.

У селу Акмачић отворена је једна мешовита група за пријем 25 деце узраста од 3 до 5,5 година.

Просторија је опремљена у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен узрасној групи, просторија је опремљена и новим играчкама, тепихом, лејзи беговима, штафелајем за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

Такође, одрађена је комплетна адаптација тоалета, као и радови у соби у виду глетовања, кречења, сређивање подова, као и поставка гардероба за сву децу.

У новој групи  на територији општине Нова Варош уписано је око 25 нове деце мешовитог узраста и  просторија је опремљена у складу са потребама наших најмлађих становника.