3. март. 2022

Јавним предшколским установама дистрибуиран Приручник за документовање

Како је најављено, у оквиру пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, а у склопу системске подршке предшколским установама у Србији у процесу примене нове програмске концепције, као и прописаног начин вођења педагошке документације у складу са новим Основама програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“, 10.600 примерака Приручника за документовање је стигло до практичара у предшколским установама.

Приручник припада серијалу приручника и водича под заједничким називом „Линије лета”, који су припремљени на Институту за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду, а издавач је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Ускоро ће бити одштампан и дистрибуиран предшколским установама и Водич за уређење простора у дечјем вртићу, а Водич за развијање интегрисаног приступа учењу кроз теме/пројекте је у фази припреме за штампу.

Преостаје креирање Приручникa о специфичностима стратегија васпитача у развијању програма у складу са узрастом деце, чиме се заокружује подршка практичарима у предшколским установама, када је реч о развијању ресурса – стручних материјала.

Приручник за документовање, као и остали из серијала „Линије лета“, штампан је у тиражу који омогућава да га у оквиру сваке јавне предшколске установе, добију: сви стручни сарадници и сви тренери/ментори за Основе програма као и скоро свака васпитна група. За случај да свака група не добије дистрибуиран штампани примерак, предшколске установе су добиле и ПДФ верзију приручника.

Такође, приручник ће бити достављен и свим факултетима, средњим и високим школама које образују васпитаче, као и васпитачима који реализују припремни предшколски програм у организацији основних школа.

Приручник можете погледати овде.