3. март. 2022

Наставак подршке предшколским установама у имплементацији Основа програма предшколског васпитања и образовања у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање кроз додатно опремање намештајем, дидактиком и ИКТ опремом вртића центара кластера

У оквиру компоненте 2 пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање који Министартсво просвете, науке и технолошког развоја реализује из средстава зајма Светске банке развијен је и реализује се Програма подршке примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Осим обука, менторске подршке, израде приручника и водича, развијена су и два модела хоризонталног учења и размене у циљу подршке унапређивању компетенција практичара: модел Заједнице професионалног учења (ЗПУ)  и модел Заједничког учења моделовањем (ЗУМ)..

У оквиру модела Заједничког учења моделовањем који је развио Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду,  5 вртића из предшколских установа у Новом Саду, Земуну, Чачку, Лозници и Пироту изабрани су да буду центри кластера у којима ће се у циљу едукације и хоризонталног учења организовати стручне посете запослених из других предшколских установа у Србији:

  • 1. ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад, вртић „Калимеро““
  • 2. ПУ „Бамби“ Лозница, вртић „Бамби“
  • 3. ПУ „Др Сима Милошевић“ Земун, вртић „Земунски бисер“
  • 4. ПУ „Моје детињство“ Чачак, вртић „Младост“
  • 5. ПУ „Чика Јова Змај“ Пирот, вртић „Лане“

У циљу подршке центрима кластера за даљи развој квалитетне праксе, размену примера добре праксе у примени нове програмске концепције и реализацију једнодневних стручних скупова за колеге из других предшколских установа:

  • – развијена је, акредитована и биће током ове године реализована обука за 90 практичара из ових вртића (за вођење и модерирање стручних размена);
  • – остварује се континуирана стручна подршка Института за педагогију андрагогију;
  • – спроводе се активности у вези са додатним  опремањем вртића-центара кластера ниским мобилним намештајем, информационо комуникационом технологијом и дидактиком (на основу испитаних потреба вртића и у консултацијама са Институтом, УНИЦЕФ-ом и Министарством сачињене су техничке спецификације опреме и спроведено истраживање тржишта за све три набавке).

Ове недеље започета је испорука ниског, мобилног намештаја вртићима (у укупној вредности 90 000 ЕУР по набавци за 5 вртића) и очекује се да буде завршена током марта 2022. године.  У питању су артикли који треба да да омогуће структурирање и коришћење простора вртића у складу са новом програмском концепцијом и стварање предуслова за квалитетни реализацију једнодневних стручних размена практичара из различитих предшколских установа током примене модела.

У наредном периоду предстоји испорука ИКТ опреме и дидактике наведеним вртићима који су центри кластера (у укупној вредности од укупно 90 000 евра по набавци за 5 вртића).

Додатним опремањем центара кластера значајно се доприноси унапређивању квалитета стручне подршке практичарима у развијању различитих модела заједничког учења и размене, а тиме и унапређивању квалитета васпитне праксе у предшколским установама у Србији.