8. март. 2022

Одржан је други по реду Сајам родитељства у Сомбору

У суботу 5. марта, одржан је други по реду САЈАМ РОДИТЕЉСТВА, у вртићу ,,Бубамара у Сомбору. Сајам су заједно организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Сомбор у оквиру Пројекта инклузивно предшколско васпитање и образовање, а уз финансијску подршку Светске банке.

САЈАМ РОДИТЕЉСТВА су отвориле Анамарија Вичек, државна секретарка министарства просвете, науке и технолошког развоја и Љиљанa Тицa, заменицa градоначелника Сомбора.

Сајам родитељства је посетило око триста родитеља и деце. Родитељи су имали прилику да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине и да сазнају зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце. Такође, родитељи су заједно са својом децом учествовали у креативним, истраживачким, спортским радионицама и другим активностима.

На отварању Сајма државна секретарка Анамарија Вичек је истакла значај манифестације посебно говорећи о важности ране инклузије: ,,Данас, реализујући активност пројекта којa има за циљ да унапреди комуникацију са породицама и допринесе развоју свести о значају ране инклузије, отварамо Сајам родитељства са мисијом да пружимо подршку породицама са малом децом, да им учинимо што доступнијим локалне услуге, да подржимо родитеље и њихове вештине за најзахтевнију и најлепшу улогу коју обављају у животу”, изјавила је државна секретарка Анамарија Вичек.

Државна секретарка је додала да су Пројектом обезбеђени грантови и за локалне пројекте, међу којима је и Пројекат Града Сомбора који се остварује у Бачком Моноштору: Захваљујући грант програмима, адаптиране су нове просторије, развијени диверсификовани програми, успостављени мобилни тимови и обухваћено je више од три хиљаде нове деце предшколским васпитањем и образовањем, у 34 локалне самоуправе” рекла је Вичек.

Заменицa градоначелника Сомбора, Љиљанa Тицa је изразила задовољство због одржавања Сајма родитељстваСомбору: ,,Ово је сјајна прилика да се родитељи, деца и представници установа на локалу окупе на једном месту и успоставе комуникацију на један непосреднији начин, да размене мишљења, упознају се са новим сазнањима у области развоја детета, и што је веома битно, да се заједно друже и забаве”,  рекла је Тица и додала да се нада да ће Сајам родитељства постати традиција и препознатљива манифестација. 

Током Сајма родитељства породице са малом децом, нарочито породице из осетљивих друшвених група, као и породице чија деца нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања имале су могућност да на једном месту непосредно добију све информације о својим правима, као и о услугама које пружају локалне институције – Град Сомбор, Предшколска установа ,,Вера Гуцуња”, Дом здравља Сомбор, Удружење за подршку особама са аутизмом ,,Маслачак”, Црвени крст Сомбор, Покрајнски заштитник грађана – омбудсман, Музичка школа ,,Петар Коњовић”, Савет за безбедност саобраћаја града Сомбора и Центар за социјални рад Сомбор.

Више фотографија можете погледати овде.