28. март. 2022

Општина Жагубица – Опремљено је 3 радне собе у ПУ „Полетарац“

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирано је и опремљено још 3 радне собе на територији општине Жагубица.

У последњих 5 година број рођене деце у Жагубици достиже цифру од скоро 500. Велики проблем обухвата деце представља разуђеност насеља. Предшколску установу “Полетарац” тренутно похађа 245. деце.

Усвојена је Стратегија развоја предшколског васпитања и образовања општине Жагубица од 2020. до 2025. године са циљем што већег обухвата деце институционалним васпитањем и образовањем. Кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” препозната је потреба за проширењем капацитета установе и на основу тога адаптиране су 3 вртићке собе за пријем нове деце.

Управа предшколске установе се труди да укључи што већи број деце чије су породице примаоци новчано-социјалне помоћи и тренутно је у вртић уписано 15. деце. Укупно 5. деце из хранитељских породица похађа васпитно-образовни програм.

Нови простор моћи ће да прими 52. деце. Део адаптираног објекта располаже са 3 радне собе (једна млађа јаслена, једна старија јаслена и једна мешовита група), тоалетима и пратећим просторијама и опремљен је у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, просторије су опремљене и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом. Такође, у радним собама извршена је адаптација у виду кречења, постављања роло завеса и санације столарије.

У новим групама на територији општине Жагубица уписано је 52. нове деце узраста 1-5,5 година и просторије су опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.