8. април. 2022

Oтворена 4 читалачка кутка у Домовима здравља Нови Сад

У среду 6. априла 2022. године отворен је  Читалачки кутак за децу на педијатрији у просторијама амбуланте на Клиси. Читалачки кутак је опремљен у оквиру пројекта “Заједно у инклузији – за добробит деце Новог Сада” који спроводи Градска управа за социјалну и дечију заштиту у партнерству Предшколском установом „Радосно детињство“, Центром за производњу знања и вештина,  Центром за социјални рад Града Новог Сада, Домом здравља “Нови Сад” и “ ШОСО „Милан Петровић“ са домом ученика.

Пројекат је финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја које од 2018. године реализује Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања, уз помоћ зајма Међународне банке за обнову и развој (ИБРД). Из средстава овог пројекта, Град Нови Сад добио је Грант (бесповратна средства) у износу од 4.300.000,00 динара, за финансирање локалног пројекта „Заједно у инклузији – За добробит деце Новог Сада“,

Др Љерка Попов, помоћник директора за здравствену делатност Дома здравља Нови Сад поздравила је присутне а сам кутак отвориле су кратким излагањима Анамарија Вичек, државна секретарке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, др Лидија Томаш, начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада и др Весна Вулековић, начелница службе за здравствену заштиту деце.

У Читалачком кутку нашле су се књиге за децу од најранијег узраста – од књига за бебе, па све до сликовница за предшколце. Иза отварања „Читалачког кутка“ је настојање да се подигне свест о томе да здравствени систем има улогу не само у здравственом збрињавању и праћењу напредовања деце, већ и у праћењу целокупног развоја и подизању квалитета подстицаја које дете има у својој најближој околини. 

Овим пројектом Градска управа за социјалну и дечију заштиту са партнерима ради на унапређењу доступности предшколских услуга за децу из осетљивих друштвених група; доприноси остваривању једнаких могућности за учење и развој деце из осетљивих друштвених група, обезбеђује подршку породицама за развој родитељских компетенција и јача капацитете институција и организација у Граду Новом Саду за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група.

Остале фотографије можете погледати овде.