21. април. 2022

Oпштина Сјеница – Опремљено је 7 радних соба у ПУ „Маслачак“

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке опремљено је још 7 радних соба на територији општине Сјеница.

Општина Сјеница спада међу недовољно развијене јединице локалне самоуправе. Ову општину карактерише вишенационална средина у којој живе Бошњаци, Срби, Албанци, Црногорци, Турци, Роми и остали. Такође, општина Сјеница спада у једну од 8 општина на територији Републике Србије са позитивним природним прираштајем.

Предшколска установа тренутно обухвата 612 деце, међутим и поред свих постојећих напора, још увек 450 деце није обухваћено предшколским образовањем. Поред тога, вртић ради и трећу смену (15 – 19ч), где иду деца предшколског узраста.

Према последњим подацима Центра за социјални рад, 60 породица које имају децу до 6 година, прима новчано-социјалну помоћ (у њима живи 100 деце), која углавном нису била обухваћена системом образовања до сада.

Нови, опремљен простор моћи ће да прими 190 деце. Објекат располаже са 7 радних соба (од тога 4 мешовите и 3 предшколске групе), тоалетима и пратећим просторијама и опремљен је у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја, који је биран и прилагођен узрасној групи, просторије су опремљене и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, струњачама, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом, као и роло-завесама и котлом за грејање.

У новим групама на територији општине Сјеница уписано је 190 нове деце узраста 3 7 година и просторије су опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.