6. мај. 2022

Град Сремска Митровица – ПУ “Пчелица” – опремање

Опремљено – 4 радне собе – број обухваћене деце – 100

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке опремљене су још 4 радне собе на територији града Сремска Митровица.

Сремска Митровица је највећи град у Срему и потребе за укључивањем деце у систем предшколског образовања су велике. Предшколска установа “Пчелица” још од свог оснивања 1966. године улаже напоре да и у градским, и у приградским насељима пођеднако обухвати сву пријављењу децу.

Због ограничених капацитета немогуће је примити сву децу, али право првенства приликом уписа имају деца са сметњама, Роми, деца из породица које примају социјалну помоћ, жртве насиља, деца без родитељског старања, трећа и четврта деца по реду рођења у породици.

Број деце која су корисници новчано-социјалне помоћи износи 83, ромске деце има 50, треће и четврте деце по реду рођења у породици има 276, деце која бораве у хранитељским породицама је 12, док је 52. са различитим сметњама укључено у развојне и редовне групе.

С обзиром на то да је на листи чекања око 200 деце, како би изашли у сусрет родитељима који из дана у дан показују велико интересовање, а и како би повећали обухват деце, ОШ “Јован Поповић” дала је на коришћење део свог старог објекта предшколској установи.

ПУ сада има још 4 нове радне собе (од тога 3 мешовите и 1. предшколску групу), а поред тога објекат располаже пространим ходницима, тоалетима и пратећим просторијама и опремљен је у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, просторије су опремљене и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом, као и роло-завесама.

У новим групама на територији града Сремска Митровица уписано је 100 нове деце узраста 3-7 година и просторије су опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.