9. мај. 2022

Успешно завршени Једнодневни професионални сусрети практичара из предшколских установа које Основе програма „Године узлета“ примењују од 2020. године

Током априла 2022. године успешно је реализовано 6 Једнодневних професионалних сусрета (ЈПС) у оквиру имплементације модела хоризонталне размене – Заједница професионалног учења (ЗПУ).

Модел ЗПУ је део Програма подршке јачању капацитета за примену Основа програма (ОП) предшколског васпитања и образовања који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР) у сарадњи са Уницефом.

Модел Заједнице професионалног учења практичара (од рефлексије о акцији до рефлексије за акцију) усмерен је на оснаживање стручних сарадника, васпитача и медицинских сестара васпитача да критички и рефлексивно преиспитују, мењају и развијају своју праксу у сарадњи са колегама у вртићу, као и са колегама из других предшколских установа. Ради се о размени и учењу практичара из ПУ које су на истом нивоу примене ОП. Модел предвиђа да професионални сусрети који подстичу критичку рефлексију постану један од облика интерног стручног усавршавања у установи, као и начин хоризонталног повезивања са колегама из других установа, а развија се кроз повезане и међусобно условљене фазе (слика 1).

Домаћини 6 једнодневних професионалних сусрета, на којима је учешће узело око 250 практичара су биле предшколске установе из: Београда („Чукарица“ и „Раковица“), Лесковца, Зајечара, Суботице и Шапца. Поред њих, учесници су били и практичари ПУ из: Сомбора, Кикинде, Вршца, Богатића, Ужица, Чајетине, Косјерића, Младеновца, Старог града, Пожаревца, Новог Пазара, Крушевца, Јагодине, Параћина, Врања и Власотинца.

Сви једнодневни професионални сусрети су реализовани по истом сценарију. После уводних активности, учесници су се делили у три групе (по 2 језгра промене), зависно од темa којима су се претходно бавили у својим вртићима. Свако језгро је бирало 1 од понуђених тема: Игра, Простор, Планирање и документовање, док је друга тема – Инклузивни приступ била обавезна за све.

На свим једнодневном професионалним сусретима, поред практичара из ПУ присуствовали су представници: ауторки Модела, УНИЦЕФА, МПНТР и Јединице за управљање пројектом. Скупове су професионално и стручно водиле сараднице за подршку развоју рефлексивне праксе у вртићима – језгрима промене у оквиру модела ЗПУ, Александра Ружичић, Виолета Врцељ и Ана Којић.

Размена искустава, увида, рефлексије, протекла је у подстицајној и сарадничкој атмосфери. Учесници су показали висок степен професионалности током сусрета и мотивацију да наставе започете промене које су дефинисали у својим плановима.

Остале фотографије можете погледати овде.