13. мај. 2022

Општина Власотинце – адаптирано и опремљено 3 радне собе у ПУ “Милка Диманић”

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирано је и опремљено још 3 радне собе на територији општине Власотинце.

ПУ „Милка Диманић“ претрпела је пожар у току 2020. године. Услед штете која је направљена многа деца су размештена, а за одређени број деце није било више капацитета, јер је цео спрат остао уништен. Поред свих изазова ПУ успела је да организује наставу и да укључи што већи број деце.

Број деце рођене у последњих 7 година достиже преко 1500, а с обзиром на то да вртић прима децу са навршених годину дана, укупан број деце која нису обухваћена предшколским образовањем је 675, док је на листи чекања 200 деце.

Предшколска установа ради на интеграцији деце и брине о социјално угроженим категоријама. Према подацима Центра за социјални рад 34. деце ромске националности похађа вртић бесплатно. Вртић, такође, не плаћају деца самохраних родитеља, као и деца која имају одређене сметње.

Препозната је потреба за проширењем капацитета и у складу са тим, адаптирано је и опремљено 3 радне собе (од тога 2. мешовите и 1. предшколска група), које су потпуно прилагођене потребама деце, васпитача и прате нове основе програма предшколског васпитања и образовања.

Након пожара било је неопходно припремити собе за безбедан боравак деце што је подразумевало радове на замени подова, зидова, плафона, светиљки, уградња клима уређаја, уређивање тоалета.  

Поред поменутих радова и намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, просторије су опремљене и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

У новим групама на територији општине Власотинце уписано је 75. нове деце узраста 3-7 година и просторије су адаптиране и опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.