20. мај. 2022

Oпштина Велика Плана – адаптирано и опремљено 3 радне собе у ПУ “Дечје царство”

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирано је и опремљено још 3 радне собе на територији општине Велика Плана (у два села Велико Орашје и Бресје).

ПУ „Дечје царство“ једина је предшколска установа на територији општине Велика Плана и константно се врши упис нове деце, јер је интересовање родитеља велико.

Упркос изазовима са постојећим капацитетима, ПУ труди се да организује наставу и да укључи што већи број деце и то подједнако квалитетно како у градској, тако и у сеоским срединама.

У селима Велико Орашје и Бресје извршена адаптација и опремање просторија како би се обухват деце проширио и како би у адекватним условима деца могла да похађају васпитно-образовни програм.

Број деце на листи чекања само у сеоским срединама је око 50, али овај податак се стално мења. Према подацима Центра за социјални рад број деце из друштвено осетљивих група 139, док је предшколским програмом обухваћено 30. деце чији су родитељи примаоци новчано социјалне помоћи; 36. деце из хранитељских породица обухваћено је васпитно-образовним програмом.

У Великом Орашју адаптирано је и опремљено две радне собе, док је у Бресју у оквиру основне школе адаптирана и опремљена једна соба. Све три собе опремљене су за децу узраста 3 – 5,5 година.

Радови на адаптацији подразумевали су постављање пода, замену столарије,  уређивање тоалета, замену санитарија и замену комплетне расвете, као и све друге пратеће радове мањег обима који су били неопходни да се простор адаптира за адекватно извођење програма.

Поред поменутих радова и намештаја који је биран и прилагођен узрасној групи, просторије су опремљене и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

У новим групама на територији општине Велика Плана уписано је 25 нове деце узраста 3 – 5,5 година и просторије су адаптиране и опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.