2. јун. 2022

Нaјављена изградња два нова вртића у Смедереву и Шиду

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Светском банком данас је у Београду свечаним потписивањем уговора најављена изградња два нова вртића у Радинцу код Смедерева и Шиду.

Уговорима које су потписали први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, градоначелник Смедерева Јован Беч и председник општине Шид Зоран Семеновић биће обезбеђено 390 нових места за децу, од чега 250 у Радинцу код Смедерева, а 140 у Шиду.

Укупна вредност ове две инвестиције је око 300 милиона динара, од чега око 169 милиона за објекат у Радинцу код Смедерева, који ће се простирати на површини од око 1600 метара квадратних, док је за вртић у Шиду издвојено око 131 милион динара и простираће се на површини већој од 1100 метара квадратних.

Министар Ружић је још једном поновио да је један од стратешких циљева Министарства повећање капацитета у установама предшколског васпитања и образовања и додао је да се изградњом нових вртића, као и подизањем квалитета васпитања и образовања на свим нивоима испуњавају циљеви образовне политике. Ружић је истакао да је подршка развоју и васпитању деце од изузетног значаја за њихово даље образовање.

Планирани рок за завршетак радова на ова два објекта је годину дана. Пројектом „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, ради се на проширењу капацитета и повећању обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем, са акцентом на децу из осетљивих друштвених група, кроз изградњу нових и проширење и адаптацију постојећих предшколских установа, на подизању квалитета предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и на унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект програма је инклузија деце од најранијег узраста, као и сензибилисање и едукација родитеља о овом питању.