16. јун. 2022

ГРАД ШАБАЦ – РЕАЛИЗОВАНЕ 3 АКТИВНОСТИ ТОКОМ ТРАЈАЊА ПРОЈЕКТА „ПОДРШКА ДЕЦИ И ПОРОДИЦИ ИЗ ОСЕТЉИВИХ ДРУШТВЕНИХ ГРУПА У ПРУЖАЊУ ЈЕДНАКИХ МОГУЋНОСТИ ЗА УЧЕЊЕ И РАЗВОЈ“

1. ГРАД ШАБАЦ ПОКРЕНУО ВРТИЋ У ЗАЈЕДНИЦИ ИНСПИРИСАН КУЛТУРНИМ ЗНАМЕНИТОСТИМА МИШАРА

Мишар је приградско насеље у Граду Шапцу у Мачванском округу. Током трајања пројекта „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“ обишли смо све породице који имају децу предшколског узраста. Због немогућности превоза из удањеног засеока до најближе вртићеве групе, деца до 5 ипо година већином не бораве у истој.

Овим пројектом осмислили смо активност „Вртић у заједници“ у којој обезбеђујемо  већу доступност програмима предшколског васпитања и образовања, нарочито за децу из друштвено осетљивих група.

Мобилним саветовалиштем (која је такође једна од пројектних активности) мапирали смо сву децу у насељу и обишли породице чија деца не иду ни у један вртић. Утврдили смо заинтересованост и најавили васпитача и комби превоз који ће их окупљати у насељу и возити их до места који су означени на културној мапи града.

Деца имају прилику да на аутентичан начин упознају локалну историју, обичаје и традицију Мишара као значајног историјског места. Вртић у заједници има за циљ да окупља децу предшколског узраста од 3 до 5,5 година, два пута недељно током маја и јуна 2022. године. Из средстава пројекта за децу су обезбеђени поклони и  средства за рад. Ангажован је васпитач са дугогодишњим искуством у кратким програмима. Бесплатан превоз обезбедила је Предшколска установа „Наше дете“. Подршку смо добили од локалног становништва као и од локалног удружења „Мишар“.

2. МОБИЛНА ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА У НАСЕЉИМА ГРАДА ШАПЦА

Да би деца остварила свој пун потенцијал, потребно је да имају топлу и подстицајну везу са родитељима, квалитетну исхрану, заштиту од болести, прилику за рано учење и безбедно и стимулативно окружење за раст и развој.

Свесни значаја раног развоја и потребе за подршком и подстицајем од стране институција и стручњака који раде са децом и породицама, осмислили смо пројектну активност Мобилна школа родитељства у оквиру пројекта „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“.

Мобилни тим је формиран како би се бавио едукацијом родитеља на сеоском подручју на територији града Шапца.  Теме које обрађујемо усмерене су на превенцију – здраве стилове живота и здрав развој детета. Током јуна 2022. реализовали смо три мобилне школе где су о значају родитељства говорили стручњаци из Центра за социјални рад „Шабац“ као и медуицинске сестре које раде у Служби патронаже Дома здравља „Др Драга Љочић“.

На основу обиласка терена где смо разговарали са породицама, потенцијалним корисницима пројекта, овог пута смо састанак организовали у расположивим просторима у Миокусу, Петловачи и Прњавору.

3. ЈУН ЈЕ МЕСЕЦ ОЧЕВА

У оквиру пројекта “Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој” реализован је програм посвећен очевима и њиховој улози у развоју деце. Кроз едукацију првих фолклорних корака, у сарадњи са Домом културе из Прњавора, сви полазници радионице показали су зашто су баш они супер тате.

Овим пројектом окупили смо тате Прњавора и постигли постављени циљ подршке породицама за развој родитељских компетенција.

Сретствима Гранта обезбеђене су медање за децу и мајице за тате, као и освежење за све учеснике, а све је организовано у заједничкој сарадњи запослених вртића „Колибри“ и Дома културе из Прњавора.

Циљ пројекта јесте оснаживање родитеља и породица деце најмлађег узраста, тј. од рођења до поласка у школу, за стварање услова за холистички развој деце кроз подизање свести о значају стимулације у периоду раног развоја код куће и кроз обезбеђивање приступа одговарајућим услугама у заједници.

Остале фотографије можете погледати овде.