6. јул. 2022

СВЕЧАНИМ ПОТПИСИВАЊЕМ УГОВОРА НАЈАВЉЕНА НОВА УЛАГАЊА У ВРТИЋЕ – ЦЕНТРЕ КЛАСТЕРА

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић данас је, свечаним потписивањем уговора, најавио опремање пет нових вртића – центара кластера у Београду, Новом Саду, Пироту, Лозници и Чачку. Вредност уговора је 21 милион динара, а средства су обезбеђена у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање“ који Министарство реализује у сарадњи са Светском банком. Целокупан износ биће намењен за набавку намештаја, дидактичких средстава и ИКТ опреме.

„Вртићи – центри кластера су једна од мера којом стварамо услове за унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања и обезбеђујемо подршку васпитачима и снажимо њихове компетенције за реализацију Програма „Године узлета“, изјавио је министар Бранко Ружић и најавио да су Пројектом обезбеђена и додатна средства за опремање 107 предшколских установа комплетима ниског мобилног намештаја и ИКТ опреме у износу од милион евра.

У вртићима – центрима кластера ће се, у циљу едукације, организовати стручне посете запослених из других предшколских установа у Србији, како би се обезбедио даљи развој квалитетне праксе, размена искуства и реализација једнодневних стручних скупова. Васпитачи из вртића – центара кластера обучени су за вођење стручних размена, а обезбеђена је и континуирана стручна подршка Института за педагогију андрагогију.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање“ пружа подршку предшколским установама у увођењу и примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Подршка осим опремања вртића – кластер центара, обухвата и обуку за 14.000 васпитача, менторску подршку за 168 вртића, израду и штампу шест различитих приручника, вредна је 4.300.000 евра. Осим Пројекта, Министарство изградњом, доградњом и адаптацијом вртића обезбеђује и 11.000 нових места за малишане у вртићима широм Србије.