19. јул. 2022

ОПШТИНА БРУС – АДАПТИРАНА И ОПРЕМЉЕНА 1 РАДНА СОБА У ПУ “ПАХУЉИЦЕ

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирана је и опремљена још 1 радна соба на територији општине Брус.

Специфичност општине Брус је велика разуђеност и велика удаљеност породица са малом децом са сеоског подручја до најближих васпитних група, што отежава доступност ПВО за свако дете. Из тог разлога, ПУ „Пахуљице“ у Брусу труди се да обухвати што већи број деце предшколским образовањем.

Адаптацијом и опремањем једне радне собе у Златарима повећан је обухват деце узраста од 3 до 5,5 година са 28,3 % на 33,5 % на сеоском подручју, а уједно је и листа чекања смањена.

Повећан је обухват деце посебно из осетљивих група: мапирањем места са пројекцијом физичке удаљености породица са децом у сеоским срединама, село Златари је најповољније за повећање обухвата деце и стварања услова за њихов рани развој и похађање обавезног припремно предшколског програма.

Локална самоуправа обезбедила је средства за спољашње и машинске радове, док су Новак Ђоковић Фондација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ адаптирали и комплетно опремили објекат.

Радови су подразумевали замену подова, зидова, плафона, столарије, расвете, као и уградњу клима уређаја. Нова, адаптирана соба (једна мешовита група) потпуно је прилагођена потребама деце, васпитача и прати нове основе програма предшколског васпитања и образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен мешовитој узрасној групи, просторија је опремљена новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајем за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

У новој групи на територији општине Брус уписано је 17 нове деце узраста од 3 до 5,5 година и просторија је адаптирана и опремљена у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.