6. октобар. 2022

АДАПТИРАНО И ОПРЕМЉЕНО 2 РАДНЕ СОБЕ У ОПШТИНИ ПОЖЕГА – ПУ „ОЛГА ЈОВИЧИЋ РИТА” – СЕЛО ЗДРАВЧИЋИ

У оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке адаптирано је и опремљено још две радне собе на територији општине Пожега, село Здравчићи.  

ПУ „Олга Јовичић Рита“ уписује преко 950 деце у преко 40 васпитних група, у три објекта у граду и четири издвојена одељења на сеоским подручјима. У селу Здравчићи у оквиру издвојеног одељења ОШ „Петар Лековић“ налазе се две радне собе које су дате на коришћење предшколској установи.

Велика је потреба за повећањем обухвата деце, а ПУ труди се да обухвати што већи број деце. Скоро 200 деце ослобођено је плаћања услуга, а посебна пажња поклања се пружању подршке деци из осетљивих категорија.  

Новак Ђоковић Фондација је заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање препознала њихову потребу и адаптирала и комплетно опремила две радне собе.

Радови на адаптацији подразумевали су замену подова, зидова, плафона, столарије, расвете, као и уградњу клима уређаја. Нове, адаптиране собе (једна старија јаслена и једна мешовита група) потпуно су прилагођене потребама деце, васпитача и прате нове основе програма предшколског васпитања и образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, просторије су опремљене новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним потрошним материјалом.

На овај начин омогућили смо заједничким снагама да велики број породица остане на селу и да њихова деца имају једнако квалитетне услове за рано образовање као у градовима.

У новим групама на територији општине Пожега уписано је 50 нове деце узраста од 1,5 до 5,5 година и просторије су адаптиране и опремљене у складу са потребама наших најмлађих становника.

Остале фотографије можете погледати овде.