12. октобар. 2022

ЗАВРШЕНО ДОДАТНО ОПРЕМАЊЕ ЈАВНИХ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА НИСКИМ МОБИЛНИМ НАМЕШТАЈЕМ И ИКТ ОПРЕМОМ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у оквиру компоненте 2 пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ покренуло и реализовало набавке у циљу додатног опремања 107 предшколских установа ниским мобилним намештајем и ИКТ опремом. Укупна вредност обе набавке износи  око милион евра (по 500.000 ЕУР).

Предшколским установама су у периоду јул – септембар дистрибуирани комплети од 3 ниске мобилне полице: 1. обострано отворена полица/комода, 2. четворострано оријентисана покретна полица / комода са кадицом и 3. сензоперцептивни сто – осмосед, као и комплети ИКТ опреме који чине: лаптоп са софтвером, компјутерским мишем и торбом за лаптоп, веб камера и мултифункционални уређај (копир / штампач / скенер).

Број комплета које је једна предшколска установа добила је одређен њеном величином, односно бројем васпитних група.

Преостале предшколске установе (56, укључујући све установе учеснице у СУПЕР пројекту) су опремљене средствима из ИПА фондова (ИПА 2014) – намештајем, дидактичким средствима и ИКТ опремом, у укупном износу од око милион евра.

Додатно опремање предшколских установа представља додатну комплементарну подршку унапређивању услова за квалитетно предшколско васпитање и образовање, поред Програма подршке примени Основа програма – Године узлета који обухвата обуке, менторску подршку, примену 2 модела хоризонталног учења практичара и приручнике из едиције Линије лета.

Уверени смо да ће низак мобилни намештај и информационо комуникациона технологија бити значајна подршка практичарима у ПУ, како у структурирању простора, тако и у свим областима рада васпитача у складу са Основама програма предшколског васпитања и образовања – „Године узлета“.