28. октобар. 2022

НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА MИНИСТАРСTВО ПРОСВЕТЕ ПРЕДСТАВИЛО РЕФОРМЕ У ОКВИРУ СИСТЕМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА

У оквиру Сајма образовања и наставних средстава, на штанду Министарства просвете у уторак 25. октобра, посетиоци су имали прилику да се кроз богат програм – радионице, презентације, видео материјале, спотове и скечеве – упознају са реформама које су у току у оквиру система предшколског васпитања и образовања, а које се реализују уз подршку Пројекта инклузивно предшколско васпитање и образовање.

Програм је био намењен деци и родитељима, васпитачима и просветним радницима и имао је за циљ да на једноставан и практичан начин представи и приближи новине у систему предшколског васпитања и образовања.

Бројне предшколске установе су узеле активно учешће на штанду. Три београдске предшколске установе  – „Др Сима Милошевић“, „Врачар“ и „11. април“ – су посетиоцима омогућиле да присуствују, али и да се укључе у игру и истраживање у коме су учествовала деца, родитељи и васпитачи.

Штанд је био опремљен различитим материјалима, предметима, прибором за сликање, цртање, вајање, инструментима, сензо – перцептивним столовима, али и средствима дигиталне технологије. Деца и одрасли су заједно, кроз игру истраживали боје, облике, звук, различите материјале, али и користили  bee bot роботе и могућности да их укључе у своју игру.

На штанду је организовано дружење и разговор Јелене и Новака Ђоковића са децом из предшколске установе „Дечји дани“ из Београда са општине Стари Град. Том приликом су представници Фондације Новак Ђоковић, а у сарадњи са Министарством просвете, реализовали радионицу за родитеље „Начини подстицања емоционалне писмености код деце“ и представили програм „Подршка, не перфекција“.

Васпитачи, стручни сарадници и директор су представили модел Заједничко учење моделовањем, кроз размену у вртићу који има развијену инспиративну праксу за учење. Све је пратио постер са фотографијама из вртића и слајд шоу путем чега је представљено заједничко учење деце и одраслих у вртићу центру кластера „Земунски бисер“. 

Представљен је програм подршке предшколским установама у увођењу нове програмске концепције „Године узлета“, али и друге подршке унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања.  

На штанду су посетиоцима су непосредно представљени водичи и приручници за практичаре у предшколским установама креирани у циљу подршке, а уједно је представљен концепт и значај Сајмова родитељства које Министарство организује широм Србије у сарадњи са локалним самоуправама.

Остале фотографије можете погледати овде.

.