10. новембар. 2022

ГРАД ЗРЕЊАНИН – „С’ ОСМЕХОМ У ВРТИЋ“ – УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА АКТИВНОСТИ

Град Зрењанин је са партнерима у дворишту OШ „Петар Петровић Његош“ реализовао промотивну активност под називом „Велики и мали – бићемо другари“, на којој су информисани родитељи о пројекту „Инклузивно предшколско васпитање и образовање-С’осмехом у вртић“ и промовисан је значај раног развоја, учења деце и укључивања у систем предшколског васпитања и образовања. На промотивној активности су учествовала деца из вртића узраста од три до шест и по година, али и деца која нису уписана у вртиће, као и неколицина родитеља, васпитача, стручних сарадника. Деца која већ бораве у вртићима су препричавала и показивала другој деци шта све раде у вртићу са својим другарима и васпитачима и зашто је важно да се и они што раније упишу у вртић.

Волонтери Црвеног крста демонстрирали су пружање прве помоћи код повреда, а медицинско особље из Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ давало је деци и њиховим родитељима савете и едукативни материјал на тему здраве исхране.

Предшколска установа је за време трајања Пројекта у својој понуди развила и различите програме који се разликују по облику, трајању и програмском опредељењу. Реализован је кратки програм „Диши дубоко“ у сарадњи са Културним центром града Зрењанина, Градским музејем и „Луча атељеом“. Циљ кратког програма је био да се деца упознају са својим емоцијама, да науче да их каналишу кроз креативне радионице и да се играју улога. Кратки програм је допринео већој доступности предшколских услуга и пружио подршку породицама за унапређивање родитељских компетенција, са посебним нагласком на учествовању оба родитеља. Реализоване су и радионице „Мало ја мало ти, па ћемо победити“ у вртићу „Бамби“ и „Јесен је друго пролеће, где је сваки лист у ствари цвет“ у дворишту вртића „Бамби“. Реадионице су реализовали васпитачи и стручни сарадник педагог за ликовно васпитање из предшколске установе. Циљ радионице „Мало ја мало ти, па ћемо победити“ је био усклађивање својих жеља и потреба са жељама и потребама других, спремност на примање и давање као и стварање компромиса и подстицања сарадничких односа међу децом, а циљ радионице „Јесен је друго пролеће, где је сваки лист у ствари цвет“ је био подстицање деце на истраживање коришћењем природних материјала као средства у ликовном изражавању. Деца су на радионицама била активна, имала су могућност да учествују у активностима заједно са родитељима, истраживала су, учила кроз истраживање у новој средини и учила кроз игру. На радионицама су била присутна и деца која до сада нису била укључена у било који од програма које нуди предшколска установа.

Кроз разговор са родитељима смо дошли до закључка да пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – С’ осмехом у вртић“ пружа могућност да родитељи уче и развијају своје компетенције као и да су задовољни новим начином рада у смислу понуде различитих програма, повећањем обухвата деце, унапређивањем инклузивне политике као и сарадње са локалном заједницом.

Остале фотографије можете погледати овде.