18. новембар. 2022

ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, СВЕТСКЕ БАНКЕ И НОВАК ЂОКОВИЋ ФОНДАЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ ВРТИЋ „ВРАЧАРАЦ“

Фадиa М. Садах, регионалнa директоркa Светске банке за људски развој за Европу и Централну Азију, посетила је Србију.  Основни разлог посете је сусрет са представницима релевантних министарстава и разговор о успешности пројеката који се заједнички спроводе, као и будућој сарадњи.

Тим поводом, 18. новембра, одржан је састанак са Бранком Ружићем, министром просвете, након чега је организован и обилазак новоотвореног вртића „ВРАЧАРАЦ“ у саставу Предшколске установе „Врачар“. Овај вртић пример је успешне сарадње локалне самоуправе, Градске општине Врачар Града Београда, и Министарства просвете. Простор за овај објекат обезбедила је Општина Врачар, која је део простора општинске управе адаптирала за потребе вртића. Објекат је опремила Фондација „Новак Ђоковић“ кроз пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, који реализује Министарство просвете у сарадњи са Светском банком. Том приликом, директорка ПУ „Врачар“, Јелена Јеленић Јанковић са својим тимом, угостила је др Александара Јовића, помоћника министра просвете, Фадиу М. Садах, регионалну директорка Светске банке за људски развој за Европу и Централну Азију,  Николу Понтара, шефа канцеларије Светске Банке у Србији, проф. др Биљану Хронеос Красавац, директорку Пројекта, Мају Кремић, директорку „Новак Ђоковић“ Фондације и друге представнике Светске банке, Пројектне јединице Министарства просвете и НДФ.

У складу са националном Стратегијом развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, која подразумева даљи развој система предшколског васпитања и образовања у складу са потребама деце и породице као подршке добробити и целовитом развоју деце предшколског узраста, Министарство просвете реализује пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ вредан 47 милиона евра, као до сада највећи и најкомплекснији пројекат на националном нивоу посвећен предшколском васпитању и образовању.

Министарство, у сарадњи са релевантним организацијама и партнерским институцијама, већ низ година интензивно ради на реализацији мера и активности којима се  доприноси ширењу обухвата деце квалитетним предшколским васпитањем и образовањем, пружању подршке породици у остваривању њене васпитне функције, јачању професионалних компетенција стручног кадра, унапређивању сарадње са другим релевантним актерима у пружању друштвене подршке деци и породици.

Остале фотографије можете погледати овде.