10. јануар. 2023

ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ ДОБИЛЕ СВЕ ПРИРУЧНИКЕ И ВОДИЧЕ ИЗ СЕРИЈАЛА „ЛИНИЈЕ ЛЕТА“

У оквиру пројекта Министарства просвете „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, реализује се Програм подршке примени и ширењу Основа програма – Године узлета, којим су обухваћене све предшколске установе, а који укључује: обуке, менторску подршку, примену два модела хоризонталне размене и учења између практичара (Заједничко учење моделовањем – ЗУМ и Заједница професионалног учења –  ЗПУ) и креирање и дистрибуцију серијала приручника и водича под заједничким називом „Линије лета”. Приручници и водичи су припремљени на Институту за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду, а издавач је Министарство просвете.

Серијал „Линије лета” обухвата:

Сви приручници и водичи из серијала „Линије лета“, штампани су у тиражу од 10.600 примерака, који омогућава да га у оквиру сваке јавне предшколске установе, добију: сви стручни сарадници и сви тренери/ментори за Основе програма као и скоро свака васпитна група. За случај да свака група није добила дистрибуиран штампани примерак, предшколске установе су добиле и ПДФ верзију приручника.

Такође, приручници су достављени и свим школским управама, свим факултетима, средњим и високим школама које образују васпитаче, као и васпитачима који реализују припремни предшколски програм у организацији основних школа.

ПДФ верзију приручника су добиле и све приватне предшколске установе.

Уверени смо да ће приручници и водичи из серијала „Линије лета“ представљати важан стручни ослонац и позив практичарима у свим јавним и приватним предшколским установама да у процесу ширења Основа програма, преиспитују властита полазишта и уверења и продубљују разумевање различитих аспеката програмске концепције, у циљу грађења квалитета програма.

ПДФ верзије свих приручника/водича су доступне на линку.