23. фебруар. 2023

ДИРЕКТОРКА СВЕТСКЕ БАНКЕ ЗА ЕКСТЕРНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПУ И ЦЕНТРАЛНУ АЗИЈУ ПОСЕТИЛА ВРТИЋ „ВРАЧАРАЦ“

У оквиру Пројекта Инклузивног предшколског васпитања и образовања  директорка Светске банке за екстерне комуникације за Европу и Централну Азију Никол Фрост (Nicole Frost), заједно са Мирјаном Поповић – стручном сарадницом за односе са јавношћу, Горданом Филиповић – саветницом за односе са јавношћу (из канцеларије Светске Банке у Београду), као и представницима Министарства просвете и јединица за управљање пројектом, обишла је данас вртић „Врачарац“, како би сагледала могућности да се додатно подржи видљивост пројекта имајући у виду до сада постигнуте резултате.

Вртић „Врачарац“отворен је у згради општинске управе градске општине Врачар, који је у оквиру Пројекта реконструисан, реновиран и опремљен у складу са новим Основама програма и пренамењен за васпитно – образовни рад. У оквиру вртића „Врачарац” 131  дете похађа програм предшколског васпитања и образовања, а васпитачи из овог објекта су обучени за примену Основа програма и примењују их у свом раду. Вртић је почео са радом 1. септембра 2021. године.

Министарство просвете је кроз пројекат Инклузивног предшколског васпитања и образовања, а у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“ и локалним самоуправавама у претходне 2 године, кроз мање адаптације, пренамену, односно опремање постојећих простора у локалним самоуправама, обезбедило око 150 нових васпитних соба. На тај начин омогућено је да се 3000 деце укључи у програм предшколског васпитања и образовања. Поред тога, у 34 града и општине реализују се локални пројекти финансирани из средстава грантова, кроз које је, између осталог, адаптирана и опремљена 51 соба за васпитно – образовни рад.

Захваљујући Пројекту до сада је 82% васпитача обучено за примену нових Основа програма предшколског васпитања и образовања – Године узлета, са тенденцијом да до краја пројекта обухват буде поптун (100 %). Све јавне предшколске установе добиле су менторску подршку у примени нове програмске концепције, као и припручнике. У току је подршка јачању компетенција васпитача из свих предшколских установа кроз учешће у два модела учења кроз хоризонталне размене практичара. 

Циљ је да се Пројектом Инклузивног предшколског васпитања и образовања обухвати 223.559 деце, као и да се едукује 22.000 практичара у предшколским установама.

Остале фотографије можете погледати овде.