27. фебруар. 2023

ЗАВРШНА ФАЗА ПРИМЕНЕ МОДЕЛА ЗАЈЕДНИЦА ПРОФЕСИОНАЛНОГ УЧЕЊА (ЗПУ) У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА КОЈЕ ОСНОВЕ ПРОГРАМА „ГОДИНЕ УЗЛЕТА“ ПРИМЕЊУЈУ ОД 1. СЕПТЕМБРА 2021. ГОДИНЕ

У оквиру модела Заједница професионалног учења (ЗПУ), који је део Програма подршке јавним предшколским установама у Србији кроз пројекат Министарства просвете „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, тимови из 68 вртића језгара промене из 45 предшколских установа су у завршној фази примене овог Модела.

Крајем новембра и почетком децембра 2022. године реализовано 11 једнодневних професионалних сусрета (ЈПС), чији су домаћини биле предшколске установе из: Београда (Палилула, Звездара, Вождовац),  Крагујевца („Ђурђевдан“), Ниша, Пожеге, Краљева, Куле и Зрењанина.  

На 11 ЈПС учествовало је око 450 практичара, који су у оквиру мањих група, разменили 136 различитих примера праксе, којима су се претходно бавили у својим вртићима. Свако језгро је бирало једну од понуђених тема: Игра, Простор, Планирање или Документовање, док је друга тема – Инклузивни приступ била обавезна за све.

Након ЈПС завршили су са менторском подршком сарадница које су ангажоване у оквиру Пројекта са циљем пружања подршке практичарима током реализације Модела (реализовање професионалних сусрета у вртићу и вођење дискусија, креирање наратива и употреба алата, критеријуми за избор примера, припрема за ЈПС – прављење презентације и излагање).

Како прави циљ примене Модела заједнице професионалног учења није припрема и учешће на ЈПС, већ промена у пракси кроз акцију, или тзв. ПУПА фаза која се реализује након ЈПС, тимови 68 вртића језгара промене су сада у тој фази, када на основу дефинисане промене у зависности од тога какву праксу желе, одн. на основу дефинисаних конкретних активности које би требало да воде ка жељеној промени, реализују и прате процес промене, анализирају и критички износе запажања целокупном процесу, до постизања дефинисане промене.

Практичари истичу важност тога да дефинисање плана промене и читав процес, пут промене треба да буде предмет заједничког рада и планирања свих васпитача из језгра, кроз кораке дате у оквиру ПУПА.

Предшколске установе (83) које Основе програма „Године узлета“ примењују од 1. септембра 2022. године су у фази размене између практичара на нивоу вртића језгра промене у вези критеријума и избора примера за ЈПС који им предстоји током априла 2023. године.

Остале фотографије можете погледати овде.