27. фебруар. 2023

ГРАД ВРАЊЕ – ОПРЕМЉЕНО ЈЕ 14 РАДНИХ СОБА У ПУ „НАШЕ ДЕТЕ“ – НАСЕЉЕ РАШКА

У оквиру пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” које реализује Министарство просвете уз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, из зајма Светске банке опремљено је још 14 радних соба на територији града Врања.

Врање се налази на крајњем југу наше земље и поред Срба који чине већинско становништво, има доста Рома, Бугара, Македонаца и припадника других етничких група. ПУ „Наше дете“ постоји још од тридесетих година прошлог века и годинама вредно ради на инклузији.

Установу похађа 2285 деце, док је скоро 200 на листи чекања. Број деце која нису пријављена за боравак у вртићима је 2440. Приликом уписа у вртић поштују се утврђени  приоритети за упис, тако да је уписано 35. деце чији су родитељи корисници новчано – социјалне помоћи. У редовне програме уписано је 66. ромске деце, док кроз различите пројекте учествује још 29. деце од укупно 368 на територији града.

Будући да су потребе за проширењем капацитета установе и повећањем обухвата деце велике, локална самоуправа и Министарство привреде изградили су комплетно нови објекат са великим двориштем и свим пратећим просторијама и садржајима, док је Фондација Новак Ђоковић у сарадњи са Министарством просвете из зајма Светске банке, кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” определила део средстава и комплетно опремила свих 14 радних соба.

Капацитет овог објекта је до 234 деце, што ће у великој мери смањити број необухваћене деце. План је да се у овом објекту оформе групе за све узрасте (2. млађе јаслене групе, 2. старије јаслене групе, 5 мешовитих група и 5. групе предшколаца). Све просторије су опремљене у складу са потребама деце, васпитача и у складу са новим основама образовања.

Поред намештаја који је биран и прилагођен свакој узрасној групи, објекат је опремљен и новим играчкама, теписима, лејзи беговима, штафелајима за сликање, књигама и потребним дидактичким материјалом.

У свих 14 нових група на територији града Врања моћи ће да се упише преко 200 нове деце свих узраста, од најмлађих јаслица до предшколаца.

Остале фотографије можете погледати овде.