2. март. 2023

ЗАПОЧЕО НОВИ ЦИКЛУС ДОДАТНИХ ОБУКА ЗА ОСНОВЕ ПРОГРАМА – ДО ПОТПУНОГ ОБУХВАТА ПРАКТИЧАРА

У оквиру пројекта Министарства просвете Инклузивно предшколско васпитање и образовање, који финансијски подржава Међународна банка за обнову и развој, УНИЦЕФ као ангажовани имплементациони партнер, организује обуке за примену нових Основа програма предшколског васпитања и образовања Године узлета, које је развио Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Програм подршке развијен у првој години спровођења Пројекта укључује комбиновану обуку, менторску подршку, хоризонталне размене, док су у трећој години комплетирани сви планирани приручници. Подршка примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања (Основе програма) планирана је у фазама којима се подржава имплементација Правилника о основама програма предшколског васпитања и образовања којим је предвиђено увођење нових Основа програма у фазама од 2019. до 2022. године, и утврђени су циљеви за сваку годину спровођења како би крајњи укупан обухват обукама био 12.000 практичара, односно 63 % свих практичара у јавним предшколским установама (1.500 у првој години, 4.500 у другој, 8.500 у трећој и 12.000 у четвртој години).

Постављени циљ пројекта увелико је премашен! Укупно 13.797 практичара из јавних предшколских установа (76 %) обучено је у трогодишњем периоду чиме је знатно премашен предвиђени циљ од од 12.000 обучених (63 %). Поред тога, 678 практичара запослених у приватним предшколским установама (око 35 %) и 172 васпитача који остварују припремни предшколски програм у организацији основних школа (око 65 %) унапредило је своје компетенције путем онлајн обука, иако њихово обучавање првобитно није било у плану.

До јуна 2022. године укупно 14.647 практичара похађало је обуку, што представља око 75 % свих практичара који раде у државним и приватним предшколским установама и основним школама које реализују програм у години пред полазак у школу.  

Из уштеда остварених реализацијом дела обука у онлајн формату, планирано је да се до краја пројекта у оквиру три циклуса модерираних онлајн обука обухвате сви преостали васпитачи јавних ПУ који до сада нису имали могућност да похађају обуке за примену Основа програма. Додатним онлајн обукама такође је планиран обухват практичара из свих приватних предшколских установа које су уписане у јединствени информациони систем (ЈИСП) Министарства просвете, као и преостали васпитачи који реализују припремни предшколски програм у организацији основних школа.

Додатне модериране онлајн обуке за примену Основа програма ПВО биће реализоване до јуна 2023. године, Реализација комплетне обуке траје пет недеља, при чему прва два дела обуке (Концепција ОП и Развијање реаног програма) трају по две недеље , а трећи део обуке (Документовање) недељу дана.

У том периоду, на сваком од учесника обуке је да изабере динамику којом ће се упознати са материјалима и реализовати предвиђене активности при чему ће имати и повратну информацију од водитеља/модератора обуке.

Први део обуке у оквиру другог циклуса почео је у среду, 01.03.2023. године, од 8 часова, путем  Националног образовног портала Завода за унапређивање образовања и васпитања. Други део обуке биће реализован од 15. 03. 2023, а трећи део од 29. 03. 2023. године. Цео циклус биће завршен 04. 04. 2023. године и њиме ће бити обухваћено 1787 учесника из 22 предшколске установе.

Следећи (трећи) циклус додатних обука биће реализован у периоду од 25. 04. до 31. 05. 2023. године и њиме ће бити обухваћено још 1666 практичара из 38 предшколских установа. 

Први циклус додатних онлајн обука већ је реализован у периоду новембар – децембар 2022. године и њиме је обухваћено 1700 учесника. 

Остале фотографије можете погледати овде.