12. јун. 2023

ОДРЖАН САЈАМ РОДИТЕЉСТВА У КРАГУЈЕВЦУ

У Крагујевцу у вртићу „Цицибан“ , у суботу, 10.06.2023.  одржан је шести по реду Сајам родитељства у организацији Министарства просвете и Града Крагујевца, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

Сајам родитељства, током којег је одржано 16 радионица за децу и родитеље, отворио је помоћник министра просвете др Милан Пашић у присуству Душана Алексића, председника Градског већа за образовање града Крагујевца и Сање Јаковљевић, директорке ПУ „Ђурђевдан“.

„Укључивање свих малишана, посебно оних из осетљивих друштвених група, у систем предшколског васпитања и образовања представља кључ здравог и срећног одрастања. Кроз пројекат Инклузивно предшколско васпитање и образовање до сада смо организовали сајмове родитељства у Чачку, Сомбору, Врању, Лозници и Новом Пазару, које је посетило више од 2000 родитеља са децом. Драго ми је што се данас Сајам родитељства одржава и у Крагујевцу и овом приликом подсећам да смо недавно потписали  споразум о изградњи новог вртића у насељу Ердеч, којим ће бити обезбеђено 270 нових места за малишане у Карагујевцу“, рекао је помоћник министра просвете др Милан Пашић.

Током сајма,  посетиоци су могли да се информишу о услугама и видовима подршке породицама са децом које пружа преко 20  институција на локалу. Такође, ово је била прилика да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, као и да учествују у креативним, истраживачким, спортским и другим активностима.

„Сајам родитељства у склопу пројекта Инклузивно предшколско васпитаеа и образовања, чији је и град Крагујевац учесник, прилика је да родитељи на једном месту добију информацију о значају раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања,  да се посаветују са социјалним радницима, психолозима, здравственим радницима и другим стручним лицима која раде са децом од најранијег узраста“, изјавио је члан Градског већа за образовање у Крагујевцу, Душан Алексић.

„Ослушкујући потребе родитеља и деце наставићемо и даље да обезбеђујемо што боље и адекватне услове за боравак у установама предшколског образовања и васпитања, како би се и васпитачи  и родитељи а нарочито деца осећали сигурно, лепо и срећно са својим другарима у вртићима“, рекао је он.

Сајмови родитељства део су Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које организује Министарство просвете уз подршку Светске банке и у сарадњи са локалним самоуправама.

Фотографије са Сајма родитељства можете погледати овде.