13. јун. 2023

УСПЕШНО ЗАВРШЕН ЦИКЛУС САВЕТОВАЊА: „ОРГАНИЗАЦИЈА И УПРАВЉАЊЕ УСТАНОВОМ“

У циљу подршке директорима свих јавних предшколских установа и просветним саветницима школских управа, у сарадњи са Уницефом а кроз компоненту 2 пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање, у периоду април – мај 2023. године успешно је реализовано 9 дводневних саветовања на тему Организација и управљање установом. На саветовањима су учешће узели директори предшколских установа (ПУ), просветни саветници школских управа и директори основних школа (ОШ) – председници општинских актива директора.

Први дан саветовања, за директоре ПУ и просветне саветнике, био је посвећен областима квалитета: Организација и управљање установом и Професионална заједница учења. Најпре су директори предшколских установа, по 4 у преподневној и поподневној сесији кроз призму Стандарда квалитета рада предшколских установа, својим колегама директорима презентовали примере инспиративне праксе. У презентацијама директорки било је видљиво како су својим активностима доприносиле развијању квалитета рада установе у различитим доменима – ко им је све био подршка у процесу промене, са којим изазовима су се суочавале и како су их превазилазиле.   Примере инспиративне праксе својим колегама директорима презентовале су: Тања Јовановић, директорка ПУ из Зајечара, Милка Симић, директорка ПУ  из Крагујевца, Вања Милутиновић, директорка ПУ из Жагубице, Биљана Гајић, директорка ПУ са Чукарице,  Јелена Селак, директорка ПУ из Оџака, Снежана Булатовић, директорка ПУ из Куле, Марија Старчевић, директорка ПУ из Велике Плане, Сузана Симеуновић, директорка ПУ из Чачка, Радмила Аранђеловић, директорка ПУ из Раковице, Ана Лаћарак, директорка ПУ из Бачког Петровца и Јасмина Боуали, директорка ПУ из Земуна.

Презентације примера инспиративне праксе су у панелима који су следили биле повод и покретач дискусије и размене међу учесницима, директорима и просветним саветницима, а и прилика да се директорима који су своју праксу презентовали поставе додатна питања. На крају дана директори су добили смернице за припремање презентовања сопствене праксе колегама, на различитим скуповима хоризонталне размене између директора.

Други дан саветовања, на којем су поред просветних саветника и директора ПУ узели учешће и председници општинских актива директора ОШ, био је посвећен транзицији из предшколске установа у основну школу. Након представљања обуке „На заједничком путу учења“ која је намењена и коју су похађали стручни сарадници из основних школа и учитељи – координатори стручних већа за разредну наставу, учесници су израђивали Акционе планове за подршку деци и породици при преласку из вртића у ОШ.  Последњи блок саветовања био је прилика да  се размотре изазови са којима се актери из ПУ и ОШ, као и деца и породице сусрећу у транзицији и да се промисле начини за њихово превладавање. Значајан увид је био да је у израду планова важно укључити и родитеље као партнере. Саветовања су одржана у Београду, Нишу, Новом Саду, Ваљеву, Крагујевцу, Чачку, Врању, Зрењанину и Врњачкој Бањи и на њима је учествовало око 270 учесника. Учесници су изразили задовољство због прилике да се кроз размену са колегама професионално оснажују и унапређују своје компетенције.

Фотографије можете погледати овде.